Ingen brannvernløfter fra Sundtoft

Miljøminister Tine Sundtoft (H) har ingen planer om økt støtte til brannvern av trehusmiljøer i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Sundtoft besøkte fredag Lærdal, som ble rammet av en storbrann i januar. Fire hus i det vernede Gamle Lærdalsøyri gikk også med.

Etter brannen kom det fram at halvparten av de 189 kommunene med verneverdig bebyggelse mangler planer for brannsikring. Riksantikvaren etterlyste dessuten mer statlige midler til brannsikring av verneverdige bygninger. Men dette kan ikke Sundtoft love.

– Det er primært eierne som har ansvar for egen bygning. Så er det kommunene som har ansvar for branntiltak i sitt område, sier hun, og påpeker at staten kan bidra med kompetanse.

Stavkirker

Kommuner kan søke støtte hos Riksantikvaren, men mesteparten av årets pott til brannsikring er satt av til stavkirker, opplyser Sundtoft.

Det er Klima- og miljødepartementet som har ansvar for kulturminner i Norge. Sundtoft sier departementet nå følger kontinuerlig opp de kommunene som ikke har brannsikringsplaner på plass.

– Alle kommunene med viktige kulturminner, som trehusbebyggelse, har fått en vekker etter lærdalsbrannen. En ser hvor sårbar denne bebyggelsen er og hvor stort tap det er for kommunen hvis de forsvinner i en brann, sier Sundtoft.

Folk i husene

Den viktigste lærdommen Sundtoft fikk med seg fra Lærdal, er at bruk er det beste vernet mot brannkatastrofer.

– Folk tar jo godt vare på sine hus og er fysisk til stede når den type utfordringer oppstår.

Hun roser kommunen for å tenke både gjenreising og utvikling av Lærdal samtidig og påpeker at man må ha en vernepolitikk som gjør det mulig å bo i de gamle husene, med moderne kjøkken og bad.

– Det må ikke bli et museum, men et aktivt lokalmiljø, påpeker Sundtoft,

Kommunestyret i Lærdal vedtok en plan for arbeidet torsdag, to måneder etter brannen som gjorde rundt 70 av innbyggerne hjemløse.

Fortsatt er det ikke klart om det fredede Synneva Eris hus, som inneholdt et bakeri, skal gjenreises fra asken. Den lokale fortidsminneforeningen mener det er viktig å bygge det opp igjen, mens fylket mener huset nå har mistet sin verdi.

Sundtoft sier hun ikke har gjort seg opp noen mening om saken, men sier at hun er opptatt av at det er en god dialog mellom eieren, kommunen og de antikvariske myndighetene.

Powered by Labrador CMS