Tallrike alarmer kimte julen inn
Årets store kveld er omme, og tall fra Verisure Securitas Direct viser at årets julaften ble en travel dag på alarmsentralen med hele 516 utløste brannalarmer.
Spesielt mange alarmer kimte i jakten på sprø svor, og alarmsentralen opplevde at det var mange som «ringte» julen inn.
- Dessverre var det ikke alle som fikk oppleve en fredelig jul, og vi opplevde et stort antall utløste brannalarmer. Dette er litt mer enn i fjor hvor vi hadde 507 brannalarmer. De fleste av alarmene var knyttet til matlaging, sier Cecilie Knudsen, kommunikasjonssjef i Verisure Securitas Direct.
Flest alarmer på julaften
Det er dessverre ikke første gang julaften utmerker seg negativt. I følge Knudsen er nemlig julaften den travleste dagen i året for alarmselskapet.
– De siste årene har julaften vært den travleste kvelden i året for vår alarmsentral. Mye matlaging og levende lys er dessverre to av hovedårsakene til folk får besøk av brannvesenet i stedet for nissen, sier hun.
Unngå brann i romjulen
Også romjulen er en høyrisikoperiode når det gjelder røykutvikling og brann. De anbefaler derfor at man tar noen små grep for å sikre en fredelig julefeiring.
– Selv om julaften er mest utsatt, viser det seg at det forekommer langt flere branner også i romjulen enn resten av året for øvrig. Derfor bør man ta visse forhåndsregler slik at man minimerer sjansen for å få julefeiringen ødelagt, sier Knudsen som oppfordrer alle til å følge deres 12 tips for å unngå brann:
1. Sjekk røykvarslerne hver måned. Husk at det er påbudt med røykvarslere og brannslukningsutstyr.
2. Vend brannslukningsapparatene slik at du hører at innholdet beveger seg. Se at viseren på trykkmåleren er i det grønne feltet, og at sikringssplinten er plombert.
3. Bli enige om hvem som har ansvaret for at evt. barn og husdyr kommer seg i sikkerhet i tilfelle brann. Ikke forlat barna alene ute. Lag en rømningsplan for boligen og gjennomfør brannøvelse en gang i året. Vis alle hvor rømningsveiene er, og la alle i huset delta - både liten og stor.
4. La aldri levende lys være tent i rom uten at noen er tilstede. Unngå brennbare lysmansjetter og bruk stearinlys med metallkapsler som forhindrer at de brenner helt ned. Plasser ikke flerarmede adventsstaker eller adventsstjerner inntil gardiner eller annen julepynt. Julen er høytid for brann, vær ekstra varsom.
5. Pass på at du ikke tørrkoker panner og kjeler på komfyren. Være ekstra oppmerksom når du lager julemiddag.
6. Slå alltid av julebelysning om natten og når ingen er hjemme.
7. Ikke monter elektriske installasjoner uten godkjente installatører. Er det elektriske anlegget gammelt kontakt en godkjent installatør for tilsyn. Sjekk at elektrisk utstyr er CE-merket.
8. Ikke ha mange skjøteledninger og dobbelkontakter bak TV, PC og stereoanlegg. Sjekk også at belastningen på ledningene er riktige. Ikke lade mobiltelefon/nettbrett om natten (ved siden av sengen).
9. Pass på at varmeovner ikke er tildekket. Fjern alt som kan komme i kontakt med ovnene.
10. Rens lofilter i tørketrommelen og luftfilteret i kjøkkenviften regelmessig.
11. Har du tidsur eller trekker du ut støpselet på apparater som vannkoker, kaffetrakter, toastjern etter bruk? Skrur du av TV- apparatet med av/på knappen hver kveld?
12. Sjekk ildsteder/piper. Regelmessig feiing av pipe forebygger pipebrann.