Børsbrannen i København: Byggeier lover gjenoppbygging
Uerstattelige kunstverk ble reddet ut da den historiske børsbygningen i København brant tirsdag. Bygget skal gjenoppbygges, lover byggets eier.
Det var rundt klokken 7.30 tirsdag morgen at brannalarmen gikk. Det nær 400 år gamle bygget i København sentrum har for tiden vært gjennom en omfattende restaureringsprosess, der hele bygget er dekket med stillaser og presenning.
Men utover morgenen ble sjokkerte dansker vitne til at et av landets eldste bygg sto i full fyr. På et tidspunkt raste også store deler av taket sammen i likhet med byggets ikoniske spir «Dragespiret». Spiret var utformet som fire dragehaler som snor seg om hverandre. Det hadde tre kroner på toppen som symboliserte storriket Danmark, Norge og Sverige.
– Forferdelige bilder vi ser nå. Børsen er en av Københavns mest ikoniske bygninger. Uerstattelig kulturarv. Det gjør vondt å se, sa statsminister Mette Frederiksen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.
– 400 år med dansk kulturarv i flammer, skrev Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt på X, tidligere Twitter.
Lover gjenoppbygging
Årsaken til brannen er foreløpig ukjent. Ved 16-tiden hadde brannvesenet kontroll på brannen og satte i gang etterslokkingsarbeid.
Det er foreløpig ukjent hvor omfattende skadene er, men tirsdag ettermiddag viste bilder fra stedet at brannvesenet spylte vann ned i bygget, som fremstår totalskadd. Etterslokkingen er antatt å vare i et drøyt døgn.
Men det er ingen tvil om at bygget skal gjenoppbygges, forsikrer nærings- og arbeidsgiverorganisasjonen Dansk Erhverv, som eier bygget.
– Vi er blitt enige med vårt styre om at «no matter what» så kommer vi til å gjenoppbygge Børsen, sa direktør Brian Mikkelsen på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.
På spørsmål om hvordan dette arbeidet vil bli finansiert, svarte Mikkelsen at «det finner vi en løsning på».
Direktør i Dansk Arkitektur Center, Kent Martinussen, sier en gjenoppbygging trolig vil ta flere år.
– Vårt Notre-Dame
Brannen inntraff dagen etter femårsdagen for den store brannen i Notre-Dame i Paris. 15. april 2019 ble verden rystet over bildene av storbrannen som delvis ødela den berømte katedralen.
Flere i Danmark trekker paralleller til Notre-Dame-brannen.
– Fryktelige bilder fra Børsen. Så trist. Et ikonisk bygg som betyr mye for oss alle. Vårt eget Notre-Dame-øyeblikk, skrev forsvarsminister Troels Lund Poulsen i sosiale medier.
Som i Børs-brannen kollapset også det ikoniske spiret i Notre-Dame-brannen, hvor spiret falt sammen i det voldsomme flammehavet. Og også her ble det nærmest umiddelbart besluttet å gjenbygge katedralen etter brannen. I forrige måned kom for øvrig beskjeden om at gjenåpningen er i rute til 8. desember i år.
Hundrevis av kunstverk berget ut
Bygget fra 1600-tallet var fylt med historiske gjenstander, og det er foreløpig ukjent hvor mange av disse som har gått tapt. Men det ble lagt i en stor innsats for å berge ut en rekke gjenstander og malerier mens flammene herjet.
Camilla Bastholm ved det danske Nationalmuseet sier det er et lite lysglimt i sorgen at mange kunstverk er blitt reddet.
– Vi har sikret flere hundre kunstverk fra Børsen. De er fraktet til Nationalmuseets magasin med politieskorte på grunn av den store verdien de har, sier hun.
Bastholm sier de nå jobber med å få overblikk over hva som er reddet ut og hva som skal skje med verkene.
Danmarks kong Frederik takket i en uttalelse alle som sørget for at ingen mennesker kom til skade i brannen. Han og dronning Mary takket også alle som jobbet med å redde bygget og kulturarven som den huset.
– Viktig bygg for norsk handel
Børsbygningen ligger på Slotsholmen i sentrum av København, et steinkast unna Christianborg slott der blant annet Folketinget og statsministerens kontor holder til. Børsbygget ble oppført som et handelshus for Christian IV og fungerte som børs fram til ut på 1800-tallet.
Dette var et viktig bygg for norsk handel på 1600-tallet, skriver den norske Riksantikvaren i en pressemelding.
– Det er ufattelig trist å se den dramatiske brannen som nå rammer et av de viktigste kulturminnene i Danmark, sa riksantikvar Hanna Geiran tirsdag.
– Dette er et kulturminne som også har betydning for oss her i Norge. Det er del av vår felles historie med Danmark, og er et av de viktigste byggene fra unionstiden, la hun til.