Borgafjellet barneskule

Foto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: HentFoto: Hent
HENTlogo

HENTlogo

LinkArkitektur

LinkArkitektur

Innomhus

Innomhus

Prestegård

Prestegård

Rivenes

Rivenes

Fløysand

Fløysand

Hitland

Hitland

I Os i Bjørnafjorden kommune har HENT satt opp Borgafjellet barneskule med utstrakt bruk av massivtre.

Fakta

Sted: Os

Prosjekttype: Skole

Areal: 7.100 kvadratmeter

Byggherre: Bjørnafjorden kommune

Totalentreprenør: HENT

Kontraktssum: 203 millioner kroner

Arkitekt: LINK arkitektur

LARK: Weglo

Rådgivere: RIB: Degree of Freedom Engineers l RIBr, RIA, SHA: Advansia l RIV: Asplan Viak l RIE: Martin Prestegård l RIV rør: Arna & Åsane Rørleggerservice l RIV vent: Ingeniørfirmaet R. Torgersen l RIG: RIGeo

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Martin Prestegård l Rørlegger: Arna & Åsane Rørleggerservice l Ventilasjon: Ingeniørfirmaet R. Torgersen l SD-anlegg: Schneider l Heis: Scan Heis l Grunnarbeider: Rivenes l Massivtre: Binderholz l Lås og beslag: Låssenteret l Betongarbeider: HL Rehab l Glass/alu: AMG Montaza l Taktekking: Fløysand Tak l Branngardin: Haby Norske Sjalusier l Stålarbeider: Johs Sælen & Sønn l Tømmer utvendig: Byggmester Hitland l Gulvstøp: Hummervoll Industribelegg l Tømmer innvendig og systeminnredinger: Innomhus l Blikkenslager: Os blikk l Branntetting: Firesafe l Maler: Christensen & Heimdal l Storkjøkken: Norrøna l Sportsutstyr: Egas Sport l Utomhus: Tommys hage og anlegg l Maler: RSV Gruppen l Solskjerming: HD Solskjerming l Rekkverk: Rekkverkspesialisten l Skilt og foliering: Loops l Dører: Nordic Door

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

– Vi har bygget en to-parallell barneskole over to etasjer for elever fra første til syvende trinn. Bygget er i massivtre, og har blitt veldig flott, sier prosjektleder Erik Morken i HENT til Byggeindustrien.

– Skolen inneholder klasserom og grupperom, garderober, kontorer og et åpent areal over to etasjer med kantine, i tillegg til en gymsal med både innvendig areal og utehall. Rett utenfor gymsal har vi rett og slett bygget et areal som har ganske stort takoverbygg, med blant annet volleyballbane, buldrevegg og basketballbane.På denne måten kan de ha utegym til alle tider, på tross av Bergens-været, legger han til.

Flomhåndtering

Været har også vært en utfordring: både hvordan entreprenøren skulle håndtere det i byggeperioden, men også etter at skolen er tatt i bruk.

Tomten hadde i utgangspunktet utfordrende grunnforhold. Uteområdet ble derfor planlagt ut fra vannsituasjonen på tomten.

– Byggherren har erfart at det er utfordringer med vann i det området. Ved veldig kraftig regn kunne det komme store mengder vann inn på denne tomten. Derfor har vi hatt veldig fokus på masseutskifting, og har lagt gode og drenerende masser i grunn på hele tomten. I tillegg har vi utført en det arbeid med terrenget for at vannet skal renne riktig vei, altså gjennom tomten og over i en elv på nedsiden av den nye skolen, forteller HENTs prosjektleder til Byggeindustrien.

Terrenget er opparbeidet med integrert flomsikring og håndtering. Blant annet er fotballbanen nedsenket i terrenget, og vil ved en flomsituasjon fungere som fordrøyningsbasseng. I tillegg har tomten fordrøyningsmagasin for å håndtere overvann fra harde flater.

Planlegging

– Hvordan har det vært å bygge i massivtre?

– Det har vært veldig spennende. HENT har etter hvert fått ganske mye erfaring med å bygge i massivtre, og de utfordringene som følger med har vi allerede gode løsninger på, sier Morken.

– Jeg tenker på hvordan vi skal håndtere regnvær i byggeperioden, for det er ikke til å legge skjul på at trevirke ikke tåler regn like godt som betong. Her løste vi det med å planlegge godt sammen med massivtreleverandøren, montørene og taktekkerne. Vi har et godt system for hvordan vi skal montere og lukke provisorisk på toppen fortløpende, slik at massivtreet aldri står for lenge i vann eller at vi kler inn fuktighet, legger han til.

Det er kommunen som har lagt føringene om bruk av massivtre. For dem har godt inneklima for elever og ansatte vært en viktig del av prosjektet.

I tillegg til bevisst bruk av massivtre har barneskolen hybrid ventilasjon som ventileringsmetode. Det innebærer både mekanisk- og naturlig ventilasjon. Den naturlige ventilasjonen skjer gjennom motoriserte vinduer, med nøye planlagte åpne/lukke-mønstre i alt fra klasserom, fellesareal og kontor, opplyser HENT.

Et annet mål har vært å bygge en skole som er tilnærmet vedlikeholdsfri. - For eksempel er ytterkledningen av malmfuru, og må ikke behandles på nytt. Det er nok det nærmeste du kommer en vedlikeholdsfri ytterkledning selv om den må vaskes. I tillegg er det valgt flater og materialer som er enkle å vedlikeholde, sier Morken.

Byggherren har hele tiden hatt et ønske om at man skal bruke fornybar energi i bygget. Derfor er det energibrønner lokalt og et solcelleanlegg på taket som produserer 80.000 kwh.

Kort byggetid

Prosjektet har hatt en relativt kort byggetid. HENT startet i januar 2020, og skolen ble overlevert som avtalt foran høstens skolestart. Entreprenøren er klar på hva som har vært viktig.

– God planlegging, og viktigst av alt gode og flinke underentreprenører. Så hjelper det å ha hatt med en byggherre som vært engasjert og deltagende. Det har gitt stor verdi til prosjektet, understreker Morken, og også byggherren er fornøyd med prosessen og sluttresultatet.

– Bjørnafjorden kommune er veldig godt fornøyd med at det ble HENT som utførte dette oppdraget. Skolen har blitt det vi ønsket at den skulle bli, den har gitt et løft til området og uteområdet kommer til å bli en sosial møteplass. Dette har vi klart takket være godt samarbeid, ryddig organisering og god dialog, forteller Ole-Håkon Sælen, prosjektleder i Bjørnafjorden kom- mune i en melding.

Det er også verdt å merke seg at HENT leverte som planlagt på tross av pandemien, men som alle andre har også de blitt påvirket av dette.

– Ja, vi hadde utfordringer med bemanning. Det var underentreprenører som kom fra utlandet, eller ikke kom fra utlandet. Så opplevde vi også å få en egen forskrift, siden Bjørnafjorden kommune fulgte Bergen. Det var helt riktig å gjøre det, men fortsatt en utfordring. Samtidig opplevde vi at de interne kjørereglene for oss i HENT, sammen med god kommunikasjon med underentreprenør og byggherre gjorde at vi hele tiden lå i forkant, avslutter Morken.


Flere prosjekter