Da Byggeindustrien besøkte byggeplassen i januar var entreprenør og byggherre i gang med testfasen for det nye Universitetssykehuset i Narvik. Åpningen av sykehuset forventes i høst. Foto: Marius Lysø
Da Byggeindustrien besøkte byggeplassen i januar var entreprenør og byggherre i gang med testfasen for det nye Universitetssykehuset i Narvik. Åpningen av sykehuset forventes i høst.

Boligstopp i nord – entreprenører tilpasser seg

Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Nord-Norge opplyser at det er få igangsettelser av byggeprosjekter i Nord-Norge. Consto beskriver aktiviteten som tilfredsstillende, og sier man må tilpasse seg det tilgjengelige markedet.

Publisert Sist oppdatert
Stein Windfeldt, direktør i EBA Nord-Norge. Foto: Daniel Lilleeng / EBA
Stein Windfeldt, direktør i EBA Nord-Norge.

Direktør i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Nord-Norge (EBAN), Stein Windfeldt, forteller at det er trøkk noen steder i Nord-Norge.

– På anleggssiden går det ganske bra, En del større prosjekter går, og er i gang, blant annet E10 Hålogalandsveien, flyplass i Bodø, og det skjer litt på kai. Anleggssituasjonen er normalt grei, sier Windfeldt til Byggeindustrien.

Det som er utfordringen i Nord-Norge, som i resten av Norge, er at når det kommer til igangsetting av bygg, så er det helt dødt, ifølge Windfeldt.

– Det kommer ikke noe nytt av betydning, men ett og annet er det. Sykehusene i Hammerfest og Narvik nærmer seg ferdig, Freyr-fabrikken stoppet opp, også masse boligbygging stoppet opp. På byggsiden er det lite. Det vi hører fra kommunene er at de mangler midler til å igangsette aktiviteter. Alle de store kommunene i nord sliter med økonomi, påpeker han.

Stille

Det har lenge vært slik at boligbyggingen i nord har vært konsentrert om Bodø, Harstad, Tromsø og Narvik, opplyser EBAN-direktøren.

– Nå er det veldig stille. Det er bom stopp i Bodø, og kun ett prosjekt igangsettes i Tromsø. Der er vi på kort sikt. Selvfølgelig har vi det som kommer i Nasjonal transportplan. En ting er riksvei, og riksvei 94, E45 Kløfta og Sørfold-tunnelene er pekt på i Nord-Norge. Prosjektene ligger ikke inne veldig konkret, men vi får se. Det er nok fylkesveier å ta tak i etter en milliard ekstra til fylkesveinettet, sier han.

Videre har myndighetene pekt ut mulige arealer for vindkraft, men planene står i stampe på grunn av uavklarte arealkonflikter, opplyser Windfeldt.

– Kraftsituasjonen i Nord-Norge, produksjon og distribusjon, der må det gjøres en utvikling for å nytte seg av potensial markedsmessig, sier Windfeldt.

– Opplever at markedssituasjonen er tilfredsstillende

– Aktiviteten er tilfredsstillende, både innenfor anlegg og offentlig sektor, sier Kent-Helge Holst. Han er konsernsjef i Consto.

Ifølge Holst er det bra aktivitetsnivå i både bygg og anlegg i Nord-Norge enn så lenge.

– Det er ikke en overflod av jobber, men godt utbud generelt. I likhet med resten av landet er boligproduksjonen lav i nord, og man må tilpasse seg det tilgjengelige markedet. Vi har i den senere tid inngått flere betydelige kontrakter innenfor prosjekter som omfatter både bygg og anlegg, forteller konsernsjefen.

Administrerende direktør Kent-Helge Holst i Consto. Foto: Ingvill Hafver
Administrerende direktør Kent-Helge Holst i Consto.

Men markedet er roligere i det private bygg-segmentet enn for anlegg, ifølge Holst.

– Innenfor det offentlige segmentet, som skoler, barnehager og helse og omsorg, er det derimot bra beskjeftigelse. På havbrukssiden har det også vært en god del aktivitet. Det er en variert portefølje av prosjekter egentlig, påpeker han.

Rundt årsskiftet signerte Consto kontrakt i forbindelse med elektrifisering av Melkøya, ifølge Holst, og det er aktivitet innenfor energiforsyning i Nord-Norge.

– Innenfor energisektoren er det utlyst en god del oppdrag. I tillegg har forsvaret signalisert økte investeringer som følge av styrket aktivitet i nord. Når det gjelder NTP, er vår aktivitet ikke så stor innenfor veisektoren. Selv om markedet kunne vært bedre også i Nord-Norge, så opplever vi at markedssituasjonen er tilfredsstillende her i nord, sier Holst.

– Byggdelen er skikkelig rammet av lavkonjunkturen

Administrerende direktør i Peab Bygg AS og styreleder i EBAN, Arild Østgård, sier det er få byggekraner å se, og at pulsen på markedet i Nord-Norge er svak.

– Det settes ikke i gang nye boliger per nå. Byggdelen er skikkelig rammet av lavkonjunkturen. Noen håper, og jobber med prosjekter. Men når det gjelder markedet i Nord-Norge, så er det få offentlige anbud ute. Det er relativt lite i markedet nå, og i overskuelig fremtid. Er ikke tomt, men er ikke veldig mye heller, forteller Østgård til Byggeindustrien.

Østgård ser det som en utfordring å bebo Finnmark, så lenge aktivitetsnivået er slik det er fra offentlig side.

– Det er null byggevirksomhet der. Våre folk har pendlet fra Kirkenes til Oslo, og andre steder. Hvis Forsvarsbygg vil gjøre noe i Finnmark, Troms og Nordland, så må budsjettene være realistiske. Det er ikke Oslo S som skal bebygges. Det betyr at det blir reisekostnader som byggherre må ta. Vi har opplevd at selv om det er fem tilbydere, også er anbudet «far out off» budsjett, påpeker han.

Østgård opplyser at oppdragene som har vært ute har vært rehabilitering av ett og annet borettslag.

– Det er ikke mye privat næring under bygging, sier han.

På anleggssiden er det derimot to gigantiske prosjekter, enten under utførelse eller prosjektering, ifølge Østgård.

– Det grønne skiftet medfører flere trafostasjoner, for eksempel elektrifiserer Consto Melkøya på Hammerfest. Her er også LNS inne. Kraftbehovet gjør at det er behov for flere trafostasjoner. Vi har per dags dato tre trafostasjoner under bygging eller kontrahering. I tillegg bygger AF Gruppen flyplassen i Mo i Rana, og Peab har anleggsavtalen i Bodø der det også kommer et digert terminalbygg, forteller Østgård.

Til informasjon er EBA eier av Bygg og Anlegg Media AS som er utgiver av Byggeindustrien/bygg.no. Byggeindustriens redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.

Powered by Labrador CMS