Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.
Foto: Eiendom Norge
Boligprisenes ville vekst fortsetter i Oslo
Boligprisene har økt hele 22 prosent i Oslo det siste året, og veksten ser bare ut til å fortsette. Økt skatt på sekundærbolig vil ha lite effekt, mener Eiendom Norge.
Boligmarkedet i hovedstaden er usunt. Aldri før har tilbudet av boliger vært så ekstremt lavt og prisveksten så sterk som det siste året, viste novembertallene som Eiendom Norge la fram mandag.
Det siste året har prisene økte 22 prosent i Oslo mot 11,6 prosent nasjonalt. November er normalt en måned hvor prisene faller, men i Oslo har de økt med 1,2 prosent, noe som bidrar sterkt til å gi en nasjonal sesongjustert økning på 0,8 prosent.
– Det er å regne som en veldig sterk vekst i prisene for denne tiden av året, fastslo direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.
Ved siden av Oslo stiger boligprisene mest i Asker med en oppgang på henholdsvis 0,7 prosent. Svakest prisutvikling hadde Hamar og Haugesund med et fall på 1,3 og 1,2 prosent.
For få leiligheter
Oslos hovedproblem er først og fremst en stor mangel på boliger til salgs.
Sammenlignet med i fjor har hovedstaden nå 32 prosent færre boliger til salgs enn på samme tid i år.
– Det er en ekstremt lav tilbudsside. Det er ikke rart det er press i Oslo når tilbudsprisen er så lav som den er der nå, understreket Dreyer, som sier mangelen på boliger gjør at det kan forventes ytterligere prisoppgang på starten av 2017.
Dreyer kom med en sterk oppfordring til Oslos politikere om å gjennomføre grepene som et boligprisutvalg nylig la fram, hvor det blant annet anbefales å senke kravene til leilighetsstørrelse, parkering og uteareal i Oslo sentrum.
– Da kan det bli litt mer fart i tilbudssiden, som vi trenger for å balansere hovedstadens boligmarked, uttalte Dreyer.
På landsbasis er tilbudet av boliger 17,5 prosent, det laveste siden 2003.
Pappa betaler
Økt beskatning av sekundærboliger ble et av resultatene av budsjettforliket mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre i helgen. Partiene har blitt enige om å senke verdsettingsrabatten fra 20 prosent til 10 prosent av anslått markedsverdi.
Dreyer har lite tro på at tiltaket vil avhjelpe prispresset i Oslo.
– Investorene i Oslo opplever fremdeles at det er gunstig å investere i boligmarkedet og har forventning om fremtidig vekst. Derfor vil det neppe ha effekt på kort sikt, sier Dreyer til NTB.
Han sier meglerne melder om at andelen sekundærboligkjøpere i Oslo har økt betydelig i året som har gått.
– Vi merker det på våre visninger av særlig sentrumsnære leiligheter at det er en stor økning av interessenter som ikke kommer til å bo der. Dette inkluderer mange foreldre som kjøper leilighet til sine barn. Det er ikke tvil om at sekundærboligkjøperne i bruktmarkedet har økt mye og har bidratt til prispresset, sier Dreyer.
Stavanger friskner til
2016-tallene viser nå at det går rette veien for Stavanger-regionen, som har slitt tungt de siste årene. I november var det 49 prosent færre boliger til salgs i Stavanger enn samme tidspunkt i fjor, noe som viser at det er mulig å få solgt boliger igjen i byen.
– Etter sommeren har det vært et stadig bedre boligmarkedet i Rogaland, da spesielt i Stavanger og Sandnes. Den positive trenden fortsatte i november, og det er grunn til å være moderat optimist når det gjelder prisutviklingen i disse byene til neste år, sa Dreyer.