Boligbygg Oslo i mål med unik rehab (Video)
Boligbygg har for første gang i Norge testet ut en helt ny metode for å etterisolere fasaden på verneverdige murbygg.
Det skriver Boligbygg Oslo KF i en pressemelding denne uken.
Våren 2016 startet det kommunale foretaket jobben med utvendig etterisolering av en ombygd stall fra 1887 på Majorstuen i Oslo, der det i dag er to boliger.
Enova-støtte
Metoden som er benyttet, er utviklet i Sveits, og skal senke energiforbruket samtidig som at antikvariske prinsipper ivaretas. I samarbeid med Byantikvaren har Boligbygg også arbeidet for å tilbakeføre bygget og bakgårdens uttrykk til slik det så ut for over hundre år siden, heter det i pressemeldingen.
Prosjektet er valgt til forbildeprosjekt av FutureBuilt, og har mottatt støtte fra Enova.
Metoden går ut på å pusse fasaden med en kalkmørtel som inneholder det superisolerende stoffet aerogel. Den spesielle typen mørtel skal gjøre at energiforbruket til oppvarming av leilighetene i bygningen reduseres med 50 prosent, samtidig som kalkpussen puster på samme måte som den opprinnelige pussen, skriver Boligbygg.
– En sann fryd
– Den isolerende mørtelen var svært lett og enkel å jobbe med, en sann fryd ifølge murerne, sier Ingvar Røang fra entreprenøren Thorendal.
– Vi tror dette er svaret på mange utfordringer med den eksisterende bygningsmassen, fordi denne kalkpussen i tillegg til å isolere svært effektivt, bidrar til å tørke ut den underliggende konstruksjonen, fortsetter Røang.
Byantikvaren er også fornøyd med resultatet, heter det i meldingen.
– Fasade, taktekking, beslag og takrenner er i tråd med Byantikvarens anbefaling. Det arkitektoniske uttrykket er godt ivaretatt, og det er benyttet ren kalkmaling, noe som ikke er mulig med andre utvendige pussisolasjonssystemer.