Setter brukt bolig på risiko-toppen
Kjøp av brukt bolig topper listen over situasjoner nordmenn forbinder med fare for dyre tabber, ifølge en ny undersøkelse. Børs og bruktbil følger like bak.
I en sammenligning mellom ulike kjøpssituasjoner svarer 36 prosent at de regner faren for kostbare feilvurderinger som størst når de handler brukt bolig, ifølge en måling utført av YouGov for Norges Takseringsforbund (NTF).
32 prosent mente risikoen er størst ved kjøp av et investeringsprodukt. 27 prosent vurderte bruktbilhandel som farligst for lommeboka. Fem prosent mente de tar størst sjanser ved kjøp av en kostbar butikkvare.
– Dårlige bruktbiler og uheldige kapitalplasseringer kan selvsagt svi økonomisk, men konsekvensene av feilvurderinger ved boligkjøp kan ofte bli så mye større, så det er ikke rart at dette alternativet topper listen, sier Are Andenæs Huser, administrerende direktør i NTF.
Hans råd til boligkundene er å etterspørre mest mulig informasjon, og om nødvendig gjøre egne undersøkelser.
Liten buffer
– Det beste er å skaffe seg salgsoppgaven før visning, notere alt man føler seg usikker på og innhente de tilleggsopplysningene som behøves i god tid før budrunden, sier Huser.
Reservekapitalen til uforutsette reparasjons- og vedlikeholdsutgifter er jevnt over liten.
I undersøkelsen fra NTF oppgir 37 prosent at de enten har null eller bare inntil en månedslønn i bakhånd.
– Da kommer man ikke langt hvis det viser seg at badet må pusses opp, sier Huser.
Fra årsskiftet startet innfasingen av en ny boligsalgsrapport, som er ment å erstatte de enklere taksttypene ved omsetning av eneboliger, rekkehus, kjedehus samt to- og firemannsboliger.
– Rapporten baseres på spesifikasjoner definert i Norsk Standard, med betegnelsen NS 3600.
Den gir mer og bedre informasjon om forhold som tradisjonelt skaper mange konflikter i ettertid. Det vil gi færre boligkrangler, sier Huser.
Grundigere takst
Hensikten med endringen er å skape større trygghet for begge parter.
– Rapporten gjør det lettere å gjøre seg kjent med de viktigste forholdene ved boligen. Den har et sammendrag der hovedpunktene gjennomgås, og en hoveddel der det redegjøres for alle kontrollpunkter.
Gjennomgangen av våtrom, kjøkken og kjeller er grundigere enn ved en vanlig takst. Det gis også en forenklet vurdering av el-anlegg og det branntekniske.
– Takstmannen benytter tilstandsgrader for å angi eventuelle byggetekniske svekkelser. Dermed er det enkelt å skaffe seg oversikt over alle avvik, og hvor alvorlige de eventuelt er, sier Are Andenæs Huser.