Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.
Foto: Malin Strandberg
Nyboligsalget stupte i april –Boligprodusentene frykter lavere boligbygging enn under krigen
– Når vi ser på koronascenariene for de neste 12 månedene, blir vi redde, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening. Boligtallene for april viser en salgsnedgang på 45 prosent sammenliknet med april 2019.
På en pressekonferanse onsdag kunne Boligprodusentenes Forening presentere ferske tall for april viser en salgsnedgang på 45 prosent sammenliknet med april 2019.
Samlet boligsalg så langt i 2020 er ned 29 prosent sammenliknet med året før. Igangsettingen er ned 32 prosent sammenliknet med april i fjor.
12 måneders salg og igangsetting kommer fra en topp på 36.000 enheter, men er nå nede på 24.000 enheter og nærmer seg nå tallene fra forrige dipp i markedet da bankene måtte bygge opp egenkapital.
Bunnivå i mars 2021
– Vi kommer fra høyt nivå, men her går det fort unna i nedoverbakke. Dette kan bli svart for næringen, sier Jæger på pressekonferansen.
De siste tolv måneder er igangsettingen ned 14 prosent for det totale markedet.
Et positivt innslag i tallen er at for fritidsboliger er salget og igangsettingen hittil i år 10 prosent opp sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.
Jæger fastslår likevel at han blir svært bekymret når har ser de videre koronascenariene på 12 måneders rullerende basis.
– Det tar lang tid å regulere markedet ned, men når det er nede, tar det lang tid å komme opp igjen. Vi klarer ikke å kommunisere alvoret til politikeren. Det vi gjør nå gjør at vi vil starte bunnivået i mars 2021. Hvis vi tar 10.000 boliger ut av markedet, blir resultatet at 34.000 mennesker i Norge ikke kan jobbe med boligbygging. Alle kan ikke bygge hytter, sier han.
Krever tiltak
Nå roper han varsku og frykter at et scenario uten kraftige tiltak kan medføre lavere boligbygging enn under andre verdenskrig.
Boligprodusentene mener Husbanken må få økte rammer på 25 milliarder kroner for å stimulere boligbyggingen. Det vil sikre finansiering av 10.000 boliger for de som vil og fortsatt kan kjøpe ny bolig. Foreningen ønsker også en forsikringsordning for usolgte leiligheter som gjør det tilstrekkelig med 30 prosent forhåndssalg før igangsetting.
Mener regjeringen skuffer
Jæger sier at Boligprodusentenes forening er dypt skuffet over at politikeren ikke har forstått at det er behov for Husbankmidler raskt.
– Problemet er at vi kan være for sent ute med å komme med Husbankmidler. Det tar seks måneder fra et salg til igangsetting. Nå spises det raskt av ordrereservene ute i bedriftene. Uten påfyll i andre enden vil det blir oppsigelser og etter hvert masseoppsigelser som vil slå inn i hele byggenæringen. Faren er at det også kan slå inn i hele markedet, sier han.
Jæger sier at Boligprodusentenes forening er dypt skuffet over at politikeren ikke har forstått at det er behov for Husbankmidler raskt.
– Hvis de venter til høsten, vil de oppleve at det vi sier er sant, men de vil også oppleve at mange familier også vil oppleve at forsørgere har mistet jobben, sier han.
Advarer mot masseoppsigelser
– Jeg har ingen tro på at regjeringen vil gjøre noe, og håper nå Stortinget tar tak i dette og kommer med store midler til Husbanken og at vi for leilighetsmarkedet får statlige garantier som gjør at vi kan starte opp prosjekter som har 30 prosent salg, sier han.
Nå setter Jæger og Boligprodusentene sin lit til politikere på Stortinget.
– Jeg har ingen tro på at regjeringen vil gjøre noe, og håper nå Stortinget tar tak i dette og kommer med store midler til Husbanken og at vi for leilighetsmarkedet får statlige garantier som gjør at vi kan starte opp prosjekter som har 30 prosent salg, sier han.
Også Jæger mener det nå er grunn til å frykte en gjentakelse av krisen i byggenæringen på 1990-tallet.
– Hvis det ikke blir igangsatt tiltak, vil vi oppleve masseoppsigelser over tid. På 1990-tallet var vi nede i 15.000 enheter. Hvor langt ned vi skal denne ganger er jeg redd for å si, men det kan se illrødt ut. Derfor ber vi nå på våre knær om tiltak, men jeg frykter vi er for sent ute og vil oppleve oppsigelser, sier Jæger.