Foto: Gorm Kallestad / NTB
Flere sliter med å finne leiebolig
Det er ikke nok utleieboliger til å holde tritt med etterspørselen – og knappheten er økende, slår Husbanken fast i en rapport.
Nesten 1 million personer her i landet bor i en bolig de leier. Antall leietakere har økt dobbelt så mye som befolkningsveksten de siste ti årene, viser rapporten Husbanken la fram fredag.
– Økt etterspørsel etter leieboliger skyldes blant annet det store antallet flyktninger fra Ukraina og at mange har utfordringer med å komme seg inn på boligmarkedet, sier kunnskapsdirektør Hans Christian Sandlie.
Flere utfordringer treffer leiemarkedet
Husbanken peker på flere urovekkende utviklingstrekk:
* Stadig flere står på venteliste for kommunal bolig.
* Mange leietakere med svak økonomi står i fare for å misligholde boutgiftene sine.
* Det er blitt dyrere å framskaffe utleieboliger. Byggekostnader, boligpriser og rentekostnader har økt.
* Profesjonelle utleiere trekker seg i økende grad ut av markedet på grunn av lav lønnsomhet.
* Mer korttidsleie – som Airbnb – gjør situasjonen vanskeligere i det ordinære boligmarkedet. Det gjelder særlig Oslo og andre storbyer og populære feriesteder i distriktene.
Det er beregnet at det er om lag 605.000 utleieboliger i Norge. Private utleiere, småskalautleiere, står for 70 prosent. Profesjonelle aktører står for 13 prosent, mens kommunene står for 17 prosent.
Samtidig preges markedet av geografisk variasjon. Oslo har den største andelen profesjonelle utleiere (40 prosent) og høyeste leiepriser.
– Hver fjerde sliter med å klare husleia
Det er vanlig å leie for unge i etableringsfasen, men Husbanken viser samtidig til at 183.000 er langtidsleietakere. Disse kjennetegnes av å ha lav inntekt, lav utdanning, og en del mottar sosialhjelp og bostøtte, ifølge rapporten.
Det er flest aleneboende blant leietakerne, men også grupper som aleneforeldre og innvandrere er overrepresentert.
– Mange leietakere bruker en stor andel av inntekten på husleie, sier Sandlie.
Opptil hver fjerde leietaker står i fare for å misligholde husleia i tiden som kommer, viser analyser som Husbanken har fått utført.
– Vi ser også at mangel på boliger for lavinntektsgrupper øker faren for bostedsløshet blant dem som er aller mest utsatt, sier Sandlie.
Tror presset i leiemarkedet vil fortsette
Han venter langvarig press i leiemarkedet. Det til tross for at befolkningsveksten ser ut til å bremse opp og andelen eldre øker. Normalt vil det tilsi at presset i leiemarkedet går ned, siden det er mer vanlig at unge leier.
Men de høye boligprisene kan føre til at en større gruppe får problemer med å kjøpe seg inn i boligmarkedet. I byområder, og spesielt i Oslo, er det høy sannsynlighet for at det blir flere langtidsleietakere med lav inntekt, ifølge Husbankens analyse.
I distriktene er det mange eldre som bor avsidesliggende eller i hus som er lite egnet og med lav verdi. Det kan øke etterspørselen etter aldersvennlige leieboliger nær kommunesentra, heter det videre.
– Prognoser er i sin natur usikre, men i sum forventer vi et langvarig press i utleiemarkedet, sier Sandlie.
Stenseng: – Må få fart på boligbygging
Husbankens funn viser behovet for en aktiv boligpolitikk framover, mener kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng (Ap). Hun sier regjeringen tar situasjonen på alvor.
– Vi vil få fart på boligbyggingen igjen og ønsker samarbeid med både aktørene i markedet, kommunene og fagforeningene. Vi bruker Husbanken aktivt, blant annet gjennom rekordhøye lånerammer, sier Stenseng.