Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand
Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Gjeldstynget husbygger ber leverandørene om millionhjelp

Med 7,7 millioner kroner i leverandørgjeld har ViktoriaHus i Skien nå bedt kreditorene om å gå med på å enten ettergi deler av kravet sitt eller få hele beløpet utbetalt over en periode på fem år. Hvis alle sier ja til en avtale vil selskapet unngå konkurs.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge egne nettsider er ViktoriaHus et entreprenørfirma som ble etablert i 1965 og omgjort til aksjeselskap i 1971. Med 24 ansatte driver de «en allsidig virksomhet innen bygg– og anleggsbransjen, med oppføring av boliger, hytter, og alt innen renovering og tilbygg» i områdene Telemark, Vestfold og Agder, hvor de har oppført over 2.500 boliger.

Selskapet er et datterselskap under Agato Skien, omsatte i fjor for 48,5 millioner kroner og fikk et årsresultat etter skatt på like under en million.

Den kortsiktige gjelda i selskapet er imidlertid økende, og ved årsskiftet hadde de en leverandørgjeld på 7,3 millioner kroner.

I kreditt- og markedsverktøyet Proff Forvalt vurderes konkursrisikoen i ViktoriaHus som høy. Selskapet har for tiden fem betalingsanmerkninger registrert. Blant annet har Byggmakker Handel sendt tre fakturaer på til sammen 446.000 kroner til inkasso.

Kriseplan

Telemarksavisa (TA) meldte før helgen om at selskapets kjente og ubetjente leverandørgjeld ifølge styret nå er på 7,7 millioner kroner, fordelt på 46 kreditorer. De 16 største skal stå for 7,22 millioner millioner av gjelda.

«Fredag fikk alle kreditorene tilsendt en kriseplan, som innebærer forslag med to ulike alternativer til kreditorene. Der kommer det også fram at all betaling av gjeld, opparbeidet før 7. august, vil bli fryst», skriver TA.

Ifølge TA er det ene alternativet at kreditorene får utbetalt bare deler av det de har utestående. Det neste skal være at de får utbetalt alt, men over en periode på fem år etter en oppsatt plan. Et siste alternativ skal ifølge avisas opplysninger være at kun prioritert gjeld, for eksempel lønnsutgifter, dekkes fullt ut.

Akkordforslaget vil, dersom samtlige leverandører aksepterer, utløse et lån fra dagens eiere på opp mot tre millioner kroner slik at man skal kunne utbetale beløpet som forfaller 1. september samt sikre tilstrekkelig arbeidskapital.

– I løpende dialog

Mandag meldte TA at de har vært i kontakt med flere lokale bedrifter som sier at de ikke ønsker å være med på akkordforslaget.

Svarfristen er fredag denne uka.

Byggeindustrien har vært i kontakt med styreleder Vegard Bjørntvedt Øvrebø på telefon. Han viser til at de er midt oppi denne prosessen nå, og i løpende dialog med kreditorer. Han ber derfor om forståelse for at man ikke kan gå inn i detaljer per nå.

Powered by Labrador CMS