I studentboligmarkedet finnes det flere private aktører i tillegg til studentsamskipnadene. En av disse er Bo Coliving, som har ambisjoner om å bli Norges største.
Bo Coliving er en eiendomsaktør som ble etablert i 2020, og som har 85 prosent studenter som leietakere. Enn så lenge har holdt seg til å bygge om eksisterende boliger, men driftsdirektør Hans Stenseng ser likevel ikke bort fra at de kan komme til å utvide etter hvert til å også bygge eget.
– Vi har en utviklingstomt i Trondheim og eier en tomt i Ålesund hvor vi har gjort forundersøkelser for å bygge på og utvide eksisterende bygningsmasse. Dette er nytt for oss, men noe som har ligget som en tanke lenge, sier han.
Annonse
I fjor vinter ble det kjent, og blant annet omtalt av Estate nyheter, at majoriteten av aksjene i selskapet ble kjøpt opp av det amerikanske eiendomsinvesterings- og forvaltningsselskapet Heitmann.
– Dette gjør at vi har anledning til å kjøpe der andre kanskje må holde an litt. Vi ser på det som en god mulighet til å finne de gode objektene. 2022 og 2023 ble brukt til en del oppkjøp, og vi har rigget organisasjonen til å kunne drifte i en langt større skala, sier Stenseng.
Bo Colivings mål er å ha 10.000 studentboliger innen 2026. Nå har de 2.200. Selskapet er interessert i bygninger som allerede finnes, også om de er i bruk til andre formål i dag, samt utviklingstomter, og skal være i dialog med flere.
I dag er de til stede i Trondheim, Bergen, Ålesund, Molde og flere av byene på Østlandet, men foreløpig har de ikke prøvd seg i Oslo.
– Oslo er et veldig interessant marked, og er en av byene vi ser for oss å utvide til. Hvilken by som kommer først, er vi ikke helt sikre på, sier han.
Har etterlyst tiltak
Byggeindustrien har tidligere skrevet om at NHO Byggenæringen frykter at det vil bli rekordlange køer av boligsøkende studenter til høsten, og at både NHO Byggenæringen, Norsk Eiendom og Samskipnadsrådet ønsker seg en større satsing på studentboliger fra myndighetenes side.
Norsk Eiendom og NHO Byggenæringen vil at også private utbyggere skal få tilgang til de samme virkemidlene som studentsamskipnadene, for å få fart på utbyggingen.
Det kom imidlertid ingen konkrete tiltak for studentboliger over revidert nasjonalbudsjett, noe Samskipnadsrådet var raskt ute med å uttale seg kritisk til. De ønsker seg tilskudd til oppgradering av eksisterende boliger.
– Samskipnadsrådet har gitt beskjed om at det står flere hundre oppgraderingsprosjekter klare til oppstart allerede i 2024. Vi hadde håpet at regjeringen ikke bare ville satse på å bygge flere studentboliger, men også ta vare på de vi bygde for flere tiår siden, sa styreleder Rita Hirsum Lystad.
Gode erfaringer
Bo Coliving har gode erfaringer med å leie ut til studenter.
– De norske studentene er verdens beste leietakere i våre øyne. De oppfører seg ordentlig, holder stort sett leiligheten i god stand og har en offentlig backing i Lånekassen som gjør det relativt trygt, sier Hans Stenseng.
Selskapet tilbyr ulik grad av «coliving», alt fra at man bor helt for seg selv til at man deler på flere funksjoner, og de prøver så langt det er mulig å sette sammen grupper av leietakere som passer sammen.
– Vi jobber hardt for å samlokalisere de som skal studere det samme og har oppgitt samme interesser, for vår erfaring er at det skaper minst friksjon, sier Stenseng, som mener at det å dele på deler av boarealet med med-studenter er en ypperlig måte å bli kjent med nye mennesker på.
I fjor var det fire tusen studenter i boligkø 14 dager ut i nytt studieår. Selv om samskipnadene går langt i å antyde at de mener det er de som er best på studentboliger, mener Stenseng at samskipnadene ikke kan gjøre alt alene.
– Vi ønsker å være det beste supplementet. Det er langt fra mulig å dekke hele behovet for samskipnadene, sier han til Byggeindustrien.