Norgeshus presenterer ny, plassbesparende løsning for ventilasjonskanaler

Norgeshus har utviklet en løsning som gjør det mulig å integrere ventilasjonskanaler i bjelkelaget mellom boenheter eller leiligheter, og dermed spare byggehøyde og romplass. Et tverrfaglig forskningsprosjekt med SINTEF Community og to industripartnere dokumenterer at løsningen innfrir både lyd- og brannkrav.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Det skriver Norgeshus AS i en pressemelding torsdag.

Løsningen har fått navnet Fusjon, og den gjøres nå tilgjengelig for hele bransjen.

– Som en del av vår ambisjon om å drive utviklingen av boligbransjen, har vi ønsket å finne alternative løsninger for å integrere ventilasjonskanaler i bjelkelag som ivaretar lyd- og branntekniske krav. Etter flere år med innovasjon og utvikling, er vi klare for å tilby den nyutviklede løsningen for våre kunder. Fusjon blir også tilgjengelig for alle som bygger hus med trekonstruksjon, sier Snorre Bjørkum, Teknisk sjef i Norgeshus.

Norgeshus skriver i meldingen at det i dag er vanlig å legge ventilasjonskanaler i etasjeskiller under bjelkelaget. Ved å integrere kanalene i bjelkelaget, skriver de at man kan unngå at rom må bygges med nedsenket himling for å skjule kanalføringer til ventilasjon.

Norgeshus fikk i 2017 prosjektmidler fra Regionalt Forskningsfond til å utvikle løsninger for etasjeskiller med ventilasjonsanlegg som ivaretar lyd- og branntekniske egenskaper. SINTEF Community har vært FoU-partner i prosjektet, og Hunton AS og Systemair AS har medvirket som industripartnere.

Resultatene fra beregningene i forskningsprosjektet viser, ifølge pressemeldingen, at løsningene og produktene i Fusjon tilfredsstiller kravene til lydisolasjon. Prosjektet dokumenterer også at etasjeskiller med integrert ventilasjonskanal, lyddemper og ventil med brannspjeld kan oppnå brannmotstand REI 30, som var målsettingen med prosjektet, skriver Norgeshus.

Powered by Labrador CMS