Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Prisveksten steg litt i januar:
– Ødelegger ikke for rentekuttet
Prisene steg med 2,3 prosent fra januar i fjor til januar i år, som tilsvarer en økning på 0,2 prosent. Økonomer tror ikke det endrer planen om rentekutt.
– Summen av at prisveksten øker på mat, strøm og en del importerte varer, mens den faller for tjenester, er at den samlede prisveksten er ganske stabil fra desember til januar, sier seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå (SSB), Espen Kristiansen.
I januar var prisveksten de siste tolv månedene på 2,2 prosent, en nedgang på 0,3 prosent fra måneden før. Totalt endte prisveksten i 2024 på 3,1 prosent, som var en nedgang fra 5,5 prosent i 2023.
Prisveksten har tatt seg gradvis ned fra 7,5 prosent høsten 2022.
Høyere prisvekst på mat
Fra desember i fjor til januar i år steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 2,3 prosent. Det utgjør en mye sterkere oppgang enn på samme tid i fjor, ifølge SSB.
– Det er vanlig at prisene på mat stiger i januar etter tilbudskampanjer i desember. Denne måneden observerte vi også at flere matvaregrupper steg forbi nivået de var på før tilbudskampanjene startet. Dette gjelder for eksempel for ulike typer sjokolade og kaffe, sier Kristiansen.
Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer steg med 5,0 prosent fra januar i fjor til januar i år. I desember var tilsvarende tolvmånedersvekst på 4,0 prosent.
Lavere strømpriser
Prisene på strøm inkludert nettleie var 9,8 prosent lavere i januar i år sammenlignet med januar i fjor. Dette bidrar ifølge SSB til å holde tolvmånedersveksten i for prisene nede i januar, men strømprisene trakk prisveksten enda mer ned i mesteparten av fjoråret.
Fra desember til januar økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie med 1,9 prosent.
– På den ene side steg strømprisene betydelig fra desember til januar, på den annen side falt elavgiften. Samlet gir dette en moderat oppgang i prisene på elektrisitet og nettleie, sier Kristiansen.
Prisene på møbler falt med 4,0 prosent fra desember til januar, mens møbelprisene de siste tolv månedene har økt med 4,9 prosent.
Klær og sko ble 6,7 prosent billigere fra desember i fjor til januar i år, mens de har blitt 1,2 prosent billigere i løpet av det siste året.
Tror fortsatt på mars-kutt
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier inflasjonstallene for januar var to tideler høyere enn forventet.
– Vi er ikke tatt på senga, men dette er høyere enn forventet, og en klart sterkere oppgang enn ventet. Det kommer til å bli ganske stritt for å nå ned mot målet på 2 prosent som Norges Bank har satt, sier Haugland til NTB.
– Slik vi ser det for oss nå blir det tre kutt i renten, så blir det slutt. Det er en større risiko nå, både i Norge og internasjonalt, og det er større risiko for at heller bare blir to rentekutt og ikke tre, sier Haugland.
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge sier at den samlede prisveksten er i tråd med Norges Banks forventning. Likevel økte kjerneinflasjonen, som prisveksten justert for energipriser, avgiftsendringer og noen andre uforutsigbare variasjoner, fra 2,7 prosent til 2,8 prosent, som er litt høyere enn Norges Bank sine anslag på 2,6 prosent.
Norges Bank har varslet at de trolig vil kutte styringsrenta i mars.
– Selv om inflasjonstallene ble litt høyere enn anslagene, er det ikke så mye at det ødelegger for det varslede rentekuttet i mars, sier Knudsen.
Støre: – Viktig og gledelig
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er fornøyd med mandagens tall fra SSB.
– Forrige uke fikk vi tall fra SSB som viser at 2024 ble et vendepunkt i økonomien, med den høyeste veksten i reallønninger vi har hatt i Norge siden 2012. Dagens prisveksttall viser at den positive utviklingen fortsetter inn i 2025. En prisvekst på 2,3 prosent gir et godt grunnlag for vekst i folks kjøpekraft også i år. Det er både viktig og gledelig, sier han.