Moelven Byggmodul har samarbeider med Itera i forbindelse med satsingen på det ukrainske markedet. Fra venstre: Arne Mjøs (Itera), Jørn Eirik Erlund (Moelven Byggmodul), Frode Henning Killi (Moelven Byggmodul), Hanne Maudis Fremmegård (Moelven Byggmodul), og Jon Erik Høgberg (Itera).Foto: Moelven.
Moelven-satsing i Ukraina: – Business med en dypere mening
Moelven Byggmodul sikter seg inn på å levere de første boligene til Ukraina i løpet av 2025.
Frode Henning Killi, direktør i Moelven Byggmodul AS, beskriver satsingen mot det ukrainske markedet som business med en dypere mening.
– Først og fremst gjør vi dette fordi vi mener vi har en byggemetode som egner seg og fordi Ukraina blir et stort marked i årene som kommer. Men det er klart det blir business med en dypere mening når man samtidig bidrar til gjenoppbyggingen av et land i krig, sier Killi til Byggeindustrien.
I forbindelse med satsingen mot det ukrainske markedet har Moelven Byggmodul inngått partnerskap med teknologiselskapet Itera ASA som har 16 års erfaring fra Ukraina og kjenner de lokale forholdene godt.
Moelven Byggmodul opplyser i en pressemelding at partene har brukt det det siste året til å utvikle et rammeverk for boligbygging i Ukraina, og i slutten av juni signerte de en avtale som bekrefter partnerskapet.
Initiativet, som har fått navnet «Housing for Ukraine», har en ambisjon om å forbedre livsvilkårene for ukrainske borgere gjennom raskt å øke tilgjengeligheten av trygge og gode hjem.
Dette ambisiøse målet krever samarbeid på tvers av private og offentlige sektorer og nasjonale grenser, og er starten på Moelven sin virksomhet i Ukraina, skriver Moelven Byggmodul i pressemeldingen.
Det var Finansavisen som først omtalte denne saken.
– 6,5 millioner mangler et hjem
Killi sier det er vanskelig å si noe om hvor mye Moelven Byggmodul eventuelt vil levere til det ukrainske markedet de neste årene.
Han opplyser til Byggeindustrien at selskapet for tiden jobber med tre konkrete boligprosjekter i tre ulike regioner i Ukraina, og målet er at de første boligmodulene vil bli transportert til Ukraina i løpet av 2025.
– Ukraina står overfor et betydelig behov for boliger, med rundt 6,5 millioner mennesker som mangler et hjem. I tillegg til boliger kommer oppbyggingen av både skoler, barnehager og sjukehus som også er aktuelt for oss å levere. Dette blir Europas største byggeplass de neste 25-30 årene, sier Killi.
– Langsiktige briller
Han presiserer at Moelven Byggmodul har langsiktige planer for det ukrainske markedet.
– Vi håper vi kan få til noe ganske raskt fordi det er et akutt behov for nye boliger. Samtidig er vi opptatt av å ha på langsiktige briller. Vi driver med dette fordi det er et langsiktig og attraktivt marked i Europa, sier Killi.
Produksjonen av byggmoduler til det ukrainske markedet vil skje i selskapets fabrikk i Moelv i Innlandet.
Moelven Byggmodul vil tilknytte seg lokale aktører som blant annet vil få ansvaret for å heise modulene på plass. Killi fremhever at det ligger et ønske om lokal verdiskapning bak Ukraina-initiativet til Moelven Byggmodul og Itera.
– Vi mener vår byggemetode med moduler med en høy ferdigstillelsesgrad vil komme til sin rett i det Ukrainske markedet, sier Killi.
Risiko
– Dere går inn i et helt nytt marked i et land som fortsatt er i krig. Hvilke risikovurderinger ligger bak de konkrete prosjektene dere nå jobber med?
– Det er ikke bare å navigere seg inn i dette markedet og derfor samarbeider vi med Itera som kjenner Ukraina veldig godt og har mange ansatte i landet. Vi bruker Itera til å finne ut av hvilke regioner som er aktuelle for gjenoppbygging nå og hvor det er minst risiko. Vi har vært i kontakt med flere regioner og jobbet mye med å forstå deres behov, forteller Killi.
Moelven Byggmodul og Itera har tett kontakt med ukrainske myndigheter. Initiativet fra de to selskapene er i tråd med den ukrainske regjeringens eRecovery-program, som gir kompensasjon for ødelagte eller skadede hus.
Moelven Byggmodul har ved hjelp av Itera innledet et leie-til-eie-program i samarbeid med IFC, EU og Ukraina, opplyser selskapet i pressemeldingen.
Jon Erik Høgberg, group COO i Itera, er glad for at de kan bistå Moelven Byggmodul og han understreker viktigheten av å drive økonomisk handel med Ukraina.
– I denne kritiske tiden er det essensielt at vi fortsetter å handle med Ukraina som vi gjorde før konflikten startet. Det er viktig å kjøpe ukrainske varer og benytte seg av tjenester for å vise vår støtte. Nå, mer enn noen gang, trenger Ukraina vår forsterkede støtte gjennom økonomisk handel. Vi er veldig glade for å kunne hjelpe Moelven til å gjøre nettopp dette, sier Høgberg.
Ros fra statsråd
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap), håper Moelven sitt Ukraina-initiativ vil inspirere andre norske virksomheter.
– Da president Zelenskyj besøkte Norge i desember i fjor gjorde han det klart at norsk næringsliv er ønsket i Ukraina. Dette gjelder både nå, og i den store gjenoppbyggingen når krigen er over, og er et budskap jeg selv har gjentatt en rekke ganger. Det er gledelig å se at Moelven har tatt oppfordringen, og jeg håper dette vil være til inspirasjon for flere norske virksomheter», sier hun i en pressemelding.