Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening Per Jæger (til venstre) og administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret.
Foto: Sindre Sverdrup Strand
Boligmarkedet i trøbbel allerede før koronaviruset -Leilighetsmarkedet får den definitivt største smellen, og det kommer til å skje ganske umiddelbart
2020 startet tungt for det norske boligmarkedet, og på toppen av dette rammer nå en parallell olje- og sykdomskrise Norge. Boligprodusentene og Prognosesenteret etterlyser raske tiltak fra regjeringen.
Igangsettingen av nye boliger i januar 2020 er ni prosent ned fra samme måned i fjor. I februar er igangsettingen hele elleve prosent ned. Boligsalget i årets to første måneder ligger samlet sett tolv prosent under nivået for de samme månedene i 2019.
Salget av eneboliger ligger to prosent over fjoråret, mens salget av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 21 prosent og 14 prosent under fjoråret.
– Vi har ikke fått noen god start på året, og det uten disse tiltakene som har blitt iverksatt i forbindelse med koronaviruset, kommenterer administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, under en pressekonferanse torsdag morgen.
Salget siste tolv måneder ligger seks prosent under forrige tolvmånedersperiode. Eneboliger har den største nedgangen med minus 14 prosent. Leiligheter ligger sju prosent under foregående tolvmånedersperiode, mens småhus ligger seks prosent over, skriver Boligprodusentenes Forening i en pressemelding om boligstatistikken torsdag.
Igangsettingen i årets to første måneder ligger 10 prosent under fjoråret. Igangsettingen av eneboliger og småhus ligger henholdsvis 23 prosent og ti prosent under fjoråret, mens leiligheter bare ligger én prosent under fjoråret.
– Leilighetssalget faller til ned på 13.000 enheter rullerende, og det er på leiligheter vi antakelig vil få den største nedgangen fremover. Vi tror at vi kan holde hjulene i gang fremover med eneboliger og rekkehus. Her kan vi ha en høyere aktivitet enn vi kan ha på rekkehus, sier Jæger.
Bratt nedadgående kurve
Igangsettingen de siste tolv måneder ligger 14 prosent under forrige tolvmånedersperiode. Igangsettingen av leiligheter ligger hele 19 prosent under forrige tolvmånedersperiode, mens småhus og eneboliger ligger henholdsvis fire prosent og ti prosent under.
– Vi er på bunnivå når det gjelder igangsetting siden vi startet å samle tall per måned i 2010, og det har vært en relativt bratt nedadgående kurve over tid. Det er her vi starter før vi får de store problemene med korona, sier Jæger.
Konsekvensene av sykdom og smittetiltak, sammen med et kraftig oljeprisfall som følge av forhandlingskollaps mellom Saudi-Arabia og Russland, kan gjøre en dårlig situasjon verre.
– Det som bekymrer oss på kort sikt, er bedrifter som har få ansatte, og som kan få deler av eller hele bedriften satt i karantene. Jeg tror ikke det er mange som kan betale sykepenger samtidig som de ikke får inntekter. Det er en trussel her at vi kan få fremtidige oppsigelser. Permitteringer fungerer når vi har en normal finanskrise, men når vi i tillegg har en sykdomskrise, må vi bruke andre virkemidler. Her må regjeringen bruke penger. Det kommer til å koste, men når krisen er over, må det fortsatt finnes folk som kan bygge oss opp igjen, sier Jæger.
– Jeg håper nå at vi ikke får tiltak som knekker bedriftene. I bankkrisen i ‘88 igangsatte vi ikke tiltakene tidlig nok, og vi lot bedriftene bygge ned. På grunn av dette tapte vi to årskull med håndverkere, legger han til.
Umiddelbar nedgang
På lengre sikt kan Covid-19 få ringvirkninger som ytterligere svekker et svakt boligbyggenivå.
– Vi får et markedssjokk i et marked som allerede har begynt å falle. Dette får konsekvenser for bolignæringen, så vel som andre næringer, og vi vil se en ganske umiddelbar nedgang i salget av boliger. Dette kan endre seg til ingenting over natten. Det vil få konsekvenser for produksjonen om ett år og to år og tre år. Leilighetsmarkedet vil få den definitivt største smellen, og det kommer til å skje ganske umiddelbart, sier administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret.
– Det at Norge stopper opp en uke eller tre nå, det må vi bare forvente, og det vil ramme alle næringer. summerer han.
Per Jæger understreker at det nå blir viktig å legge opp arbeidslivet slik at færrest mulig blir syke, at bedriftene hjelpes slik at de kan komme tilbake etter sykdommen og at bankene har nok likviditet for at produksjonen kan fortsette.
– Vi er veldig spent på hvordan dette ender, men da er det ekstra viktig med raske tiltak. Vi kan ikke vente til krisen er total før vi handler. Jeg pleier ikke å bruke ordet krise, men det er klart at når du tar ned et samfunn, da får du en krise. Vi har ikke hatt en krise på dette nivået i min levetid, sier Jæger.