Illustrasjonsfoto: Trond Joelson
Dette skjer når den nye eierseksjonsloven trer i kraft 1.januar
Ny lov om eierseksjoner (eierseksjonsloven) skal beskytte boligkjøpere mot leiligheter som ikke er godkjent for beboelse etter plan- og bygningsloven, gi rett til seksjonering, og gi større klarhet i spørsmål som omhandler vedlikehold og erstatning.
Det skriver Huseiernes Landsforbund (HL) i en pressemelding fredag.
Regjeringen har besluttet at den nye eierseksjonsloven skal tre i kraft fra nyttår, og Kommunal- og moderniseringsdepartementet har nå jobbet med å lage forskrifter og rundskriv til loven.
En rekke nye regler reduserer blant annet risikoen for at forbrukerne skal kunne kjøpe en bolig som ikke er godkjent for beboelse etter plan- og bygningsloven, gir rett til seksjonering, og gir større klarhet i spørsmål som omhandler vedlikehold og erstatning.
Les hele den nye eierseksjonsloven her.
Den nye loven gjør det enklere å finne ut hvilke rettigheter og plikter man har når man bor i et eierseksjonssameie, men det betyr også ekstra jobb for sameiestyrene fordi de må sette seg godt inn i de nye reglene, skriver HL, som ifølge pressemeldingen har vært med i prosessen fra start.
– Vi er blitt hørt på de fleste viktige områdene, og er fornøyd med endringene som nå trer i kraft, uttaler interesseorganisasjonen i meldingen.
Styret er ansvarlig for at sameiet drives i samsvar med lov, vedtekter og beslutninger på årsmøtet.
Loven innebærer samlet sett betydelige forenklinger til fordel for både privatpersoner, byggenæringen og kommunene, heter det i pressemeldingen.
Dette er de viktigste endringene, ifølge Huseiernes Landsforbund:
- Det skal ikke være mulig å opprette boligseksjoner som ikke er godkjent for beboelse.
- En sameier med bruksrett til bolig som ikke er seksjonert får rett til å kreve seksjonering.
- Den nye eierseksjonsloven inneholder klarere regler om vedlikehold, og nye regler om erstatning ved forsømt vedlikehold.
- Dagens lov mangler regler om erstatningsansvar for seksjonseiere og sameier som bryter vedlikeholdsplikten. Denne mangelen repareres.
- Loven innfører en frist på tolv uker for kommunens behandling av seksjoneringssaker. Kommunene får også mulighet til å kreve gebyrer som dekker de faktiske kostnaden etter selvkostprinsippet.
- Forbudet mot å kjøpe flere enn to leiligheter i ett og samme sameie opprettholdes, og loven inneholder også helt nye regler om hvordan parkering kan organiseres i eierseksjonssameier. Blant annet må sameiet gi tillatelse til seksjonseiere som ønsker ladepunkt for el-bil, med mindre de har en saklig grunn til å si nei.