Hunden Sheriff er en engelsk springer spaniel som er avlet fram for å finne fugler, men som nå spesialtrenet for å finne veggedyr.Mycoteam

En hund etter veggedyr

Sheriff er den første norske hunden som jobber på heltid med å jakte på små blodsugere. Han gjør det enklere å få påvist veggedyr. (Video)

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Les også: Tar du med denne hjem fra ferie?

Han kunne ha blitt bombe- eller narkotikahund. Men skjebnen ville det annerledes for Sheriff. Nå er den halvannet år gamle fuglehunden nyutdannet veggedyrhund og har fått fast jobb hos Mycoteam.

– Fra Sheriff var åtte uker gammel er han trent opp til å bli søkehund. Etter hvert har vi spesialisert ham på bare å finne veggedyr, sier hundetrener og matmor Ellen Saugerud Karlsen i Mycoteam.

Det blir stadig flere veggedyr i Norge. Småkrypene sprer seg med bagasjen til folk som reiser, og de er blitt immune mot mange insektmidler.

Veggedyr lever av å suge blod fra mennesker. Bittene er ikke farlige, men kan gir hudirritasjon og kløe. Mange hus som får veggedyr, må saneres, og det er kostbart.

– Veggedyrene kommer stort sett bare fram om natta. På dagtid gjemmer de seg godt, for eksempel i sengebunner, eller de finner andre skjulesteder i tilstøtende områder. Derfor kan de være vanskelig å påvise, sier Karlsen.

Ettersom kløe og hudirritasjon kan ha andre årsaker enn veggedyr, må man ikke gå til sanering uten sikre bevis.

Gjemmer seg godt

– Hunden har fenomenalt god luktesans og klarer raskt å snuse seg fram til insektenes skjulesteder. Jeg har fremdeles ikke opplevd at han har markert feil, sier Karlsen.

Rådgivningsselskapet Mycoteam mener at å utdanne en veggedyrhund vil vise seg å være en svært god investering.

– Å finne veggedyr er et tidkrevende detektivarbeid for oss mennesker. Før så vi etter flekker og ekskrementer, søkte med lommelykt og ultrafiolett lys. Hundens supernese er raskere og mer presis, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.

Søker i studenthjem

Overnattingssteder har stor utskiftning av folk og er derfor spesielt utsatt for veggedyr. I fjor oppdaget studenter på Blindern Studenterhjem røde merker på anklene, håndleddene og halsen. De mistenkte at dette skyldtes veggedyr og ledelsen kontaktet derfor et skadedyrfirma.

– Ekspertene fant ikke veggedyr, men vi sanerte likevel seks rom i studenthjemmet. Alt av klær og møbler ble tatt ut og sendt til frysing. En del elektronikk ble ødelagt i prosessen. Hadde vi hatt hunden her, så hadde vi kanskje sluppet dette, sier vedlikeholdsleder Petter Gripheim ved Blindern Studenterhjem.

Nå har Sheriff vært på besøk i studenthjemmet og konstatert at det ikke er veggedyr der. Heretter håper de å få hunden tilbake på regelmessige inspeksjoner.

– Vi vil informere studentene som skal hit nå i høst om tiltakene vi gjennomfører. De skal føle seg trygge på at hjemmet er fritt for veggedyr, sier Gripheim.

Ball som belønning

Sheriff er en engelsk springer spaniel som er avlet fram for å finne fugler. For å konvertere ham til en veggedyrjeger, måtte trenerne finne på noe som kunne motivere ham.

– Sheriff er glad i å jakte, men han er ikke interessert i veggedyr. Derfor får han belønning, nemlig en tennisball. Han elsker ballen sin og kan jobbe en hel dag for å få den, sier Ellen Saugerud Karlsen i Mycoteam.

For mer informasjon og faktablad om veggedyr se: http://mycoteam.no/nyheter/veggedyr


Powered by Labrador CMS