Tips til den spiselige uteplassen
Selv på små terrasser og balkonger er det fullt mulig å dyrke frukt, grønt, bær og krydder. Her finner du tips og idéer om hva du kan dyrke hos deg til glede for store og små.
Tenk å ha sin egen lille balkong eller terrasse med et vell av planter som er en fryd for både øyet og ganen. Det er nemlig fullt mulig å få begge deler.
Noen av plantene byr først på yndige blomster som etter hvert forvandles til de deiligste frukter og bær. Andre har blader i dekorative farger og fasonger. Og det beste av alt: Følelsen av å høste egendyrket, helt uten sprøytemidler.
Ta med salatbollen ut og høst knitrende sprø salat med solmodne tomater og krydre med masse deilige krydderurter. Og til dessert: Knallrøde, søte jordbær og blåbær stappfulle av antioksidanter toppet med vaniljekesam. Nam!
Heldigvis trenger man ikke å så alt selv. Mange av plantene som er å få kjøpt kan du nesten begynne å høste av med det samme.
Blomsterkjeden Mester Grønn har plukket ut planter som er spesielt godt egnet på balkong, terrasse eller i små hager. Sett hageblåbær og citrus i hver sin krukke, salat og krydderurter i en liten kasse og jordbær i en ampel, så er du langt på vei til din egen lille spiselige oase.
Her er noen av favoritter:
Hageblåbær
Hageblåbær, eller Amerikanske blåbær er en dekorativ og ikke minst helsebringende plante.
Blåbær er rene superbæret og egner seg godt i en stor krukke på balkongen. Det er viktig å velge robuste sorter som passer til vårt klima, slik at bærene skal rekke å modne og få mange bær. Du får kanskje ikke så mange bær det første året, men smører du deg med litt tålmodighet får du større avling for hvert år som går. Busken blir 1-2 meter høy.
En ekstra bonus er de vakre fargene bladverket får om høsten. Den intense røde fargen lyser opp når andre planter har takket for seg. Hageblåbær er en surjordsplante. Det vil si at den vil ha jord og næring som er tilpasset slike planter. Rhododendronjord og Rhododendronnæring er helt utmerket å bruke til hageblåbær. Unngå kalkholdig gjødsel. Plasser hageblåbærene solrikt slik at bærene rekker å modne og får utviklet ekstra søte bær. Vann jevnlig hvis sommeren er tørr, det bidrar til større bær.
Søte små månedsjordbær
Månedsjordbær blomstrer i flere omganger. Derfor kan vi få jordbær gjennom nesten hele sommeren. De egner seg godt i en krukke eller ampel. Da kan det nydelige bladverket og jordbærene bugne utover kanten akkurat passe tilgjengelig for små barnehender. Det er ingen myte at norske jordbær smaker ekstra godt. Vårt nordiske klima er helt perfekt for jordbær. De lange dagene med mange timer lys gjør at aroma og søtsmak er ekstra utsøkt i våre jordbær. Dette er en god grunn til å ha dem på den spiselige uteplassen, slik at du kan nyte de fantastiske bærene gjennom hele sommeren. Månedsjordbær overvintrer i store deler av landet. Dersom de plantes i et bed vil utløpere gjøre at planten sprer seg utover år for år. Sett dem på en solrik plassering for å få mer bær med søtere smak,. Månedsjordbær har et beskjedent behov for gjødsel. Det skal være tilstrekkelig å tilføre litt om våren.
Plukksalat i hele sommer
Plukksalat er en miks av spennende salatsorter med forskjellig smak og utseende. Hver sort har sin unike farge og smak. Plukksalat kan plukkes kontinuerlig gjennom hele sommeren.
Pass på at du plukker og ikke klipper. Ved å plukke unngår du å fjerne babybladene som kan vokse og utvikle seg videre. Da kan salaten høstes i flere omganger, sett en kasse eller krukke ved siden av grillen så har du salaten klar til bruk. Kanskje gjestene har lyst til å plukke sin egen favorittsalat rett på tallerkenen?
Salat er lyskrevende og vil gjerne ha en solrik plassering. Den må holdes jevnt fuktig, ellers vil den utvikle en besk smak. Utover det er salaten enkel å stelle.
Tomater
En tomat er ikke bare en tomat. Det finnes mange ulike varianter, fra de velkjente mørkerøde, til de lyserøde, oransje, eller gule. Størrelsen kan variere fra de minste cherrytomatene på et par centimeter i diameter, til bifftomater som kan veie over 250 g. Fasongen kan og variere fra fra rund, til avlang, flaske- eller pæreformet; de kan være glatte og jevne eller ha tydelige langsgående riller. Det er også forskjeller i tykkelsen på fruktkjøttet og smaksegenskapene.
Vi har to hovedgrupper tomater:
Vanlig tomat: Denne har kraftig lengdevekst med mange sideskudd, og en stand med blomster for hvert tredje ledd på stengelen. Planten må bindes opp og sideskuddene knipes.
Busktomat: Svakere lengdevekst, noen bare krypende. Disse greier seg uten oppbinding fordi stengelen avsluttes naturlig med en blomsterklase. På denne arten sitter blomsterklasene tett, adskilt med ett eller to ledd.
Pinsering av tomat, knipe vekk «tyven»
Skuddene som kommer i bladhjørnene når planten vokser (tyvene) stjeler næring fra planten og skal knipes bort på alle tomatsorter, bortsett fra busk- og ampeltomater. På disse vil sideskuddene danne blomsterklaser og deretter frukt.