Å reparere skadene etter et soppangrep kan bli svært dyrt.
Foto: Mycoteam
Mye hussopp i loftsleiligheter
Tre av fire toppleiligheter i gamle bygårder har angrep av ekte hussopp. Årsaken er manglende forundersøkelser av utbyggeren, sier ekspert.
Har du kjøpt en flunkende ny leilighet på loftet i en gammel bygård? Da bør du ta en titt nederst på veggen – og helst også inne i veggen. Sannsynligvis har du hussopp i konstruksjonen.
– 70-80 prosent av alle bygårdsloft blir angrepet av ekte hussopp, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i rådgivningsselskapet Mycoteam.
Soppen kan ligge i dvale i teglsteinsveggene i årevis uten å gjøre skade. På et uinnredet loft holdes hussoppen i sjakk av høye temperaturer og luftige konstruksjoner.
– Den trives ikke når det er varmt. Men når man isolerer loftet for å bygge leilighet, synker temperaturen i veggene. Soppen får bedre vekstforhold og ”moroa” begynner, sier Jenssen.
En ondartet spedalskhet
Organismen trenger også noe fuktighet for å trives. Det suger soppen til seg fra kondens eller fra vannlekkasjer andre steder i bygningen.
– Inne i veggen bryter hussoppen ned tremateriale og frigjør fuktighet. Den blir til en slags ondartet spedalskhet som gror i veggene og angriper selve konstruksjonen i bygården. Resultatet blir omfattende svikt i bærekonstruksjonene etter få år, sier Jenssen.
Ansvaret for skadene ligger hos utbyggeren av leiligheten.
– Alle som planlegger å bygge loftsleiligheter bør kontrollere de innmurte trekonstruksjonene for skjulte angrep av ekte hussopp først. Det må gjøres ordentlig ved å åpne veggen og ta prøver av treverket. Dessverre blir det sjelden gjort, sier Jenssen.
Dersom utbyggerfirmaet opphører å eksistere, sitter beboeren igjen med regninga. Å reparere skadene etter et soppangrep kan bli svært dyrt. Alt angrepet tremateriale må fjernes med en sikkerhetssone på en halv til en hel meter. Murverket må behandles med kjemikalier eller varme.
– Siden soppen angriper den bærende konstruksjonen ender det ofte med at alle i bygget må være med og dekke kostnadene. Det kan fort bli en tvistesak. Sørg for at du er forsikret mot hussopp, sier Jenssen.
Spør etter dokumentasjon
Dersom du vurderer å kjøpe en loftsleilighet, bør du være på vakt.
– Be om dokumentasjon på at bygården ble kontrollert for hussopp før leiligheten ble bygget, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i NITO Takst, som er Norges største organisasjon for takstingeniører.
I mange tilfeller finnes ikke dokumentasjon på at leiligheten er soppfri.
– Det er alltid en viss risiko forbundet med boligkjøp, og kanskje spesielt når det gjelder loftsleiligheter i gamle bygårder. Det beste rådet jeg kan gi er å passe på at borettslaget er forsikret mot hussopp. Vurder også å tegne en boligkjøperforsikring. Da står du mye tryggere, sier Fuglesang.