Svertesopp kan ødelegge hus
Svarte flekker på huset er ikke bare stygt å se på. I verste fall kan soppen trenge gjennom malingsfilmen og føre til at trevirket råtner.
– Mange irriterer seg over å stadig måtte vaske huset for sjenerende svertesopp, men det kan også være ødeleggende for huset å bli angrepet, sier takstmann Kenneth Ervik.
Hva slags maling du bruker på huset har stor betydning for om soppdannelse vil bli et problem.
– Byggebransjen har over lengre tid kartlagt problemstillingen. I fremtiden vil det bli krevd at snekkere må bli mer bevisste på å sikre boligen mot fukt.
Ervik sier at både maleren og malingen har en nøkkelrolle.
– I dag kommer maleren ofte inn når bygget er nesten ferdig. En typisk feil er at endeveden ikke er behandlet mot fukt, og det kan ikke maleren rette opp i etterkant. Resultatet blir at treverket suger opp fukt og råtner etter få år.
Enkelte typer svertesopp kan penetrere noen sorter maling og etablere seg i overgangen mellom ved og maling.
– Dermed kan svertesopp gå fra å være en ren estetisk utfordring til å redusere kledningens levetid betraktelig ved at råte får etablere seg i trematerialet, sier takstmann og markedsansvarlig hos malingsprodusenten Drywood, Kenneth Ervik.
Store forskjeller
Flere undersøkelser viser at mange malinger ikke har god motstandskraft mot svertesopp.
En fersk rapport fra det svenske forsikringsselskapet Folksam om 45 vanlige typer husmaling, viser til dels nedslående resultater for tilvekst av mugg og alger, krakelering, fargeforandring og unormalt rask aldring.
Også i Norge forskes det på maling og svertesopp. En maling som står svært godt mot svertesopp er Drywood. Dette er maling som inntil nylig kun var tilgjengelig for proffmarkedet, men som nå er å få kjøpt over store deler av landet.
Malingen er utviklet i Nederland for 30 år siden og har nå gjennomgått en omfattende test for overflatebegroing på forskningslaboratoriet til Mycoteam i Oslo.
– Sopptilvekst er et stort problem for malingsindustrien. Vår laboratorietest viser at det i svært liten grad ble påvist soppvekst med Drywood-maling, og våre undersøkelser viser at malingen under laboratorieforhold faktisk har hemmende egenskaper i forhold til vekst av muggsopp, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.
Han sier undersøkelsen viser at denne malingen tåler stor fuktbelastning og stort smittepress fra ulike arter muggsopp uten å bli misfarget.
Vannet fordamper
– Vi har hele tiden visst at malingen er svært motstandsdyktig mot svertesopp, men siden vi tidligere kun har solgt til proffmarkedet har slike tester mot forbrukere ikke vært nødvendig. Hemmeligheten ligger i strukturen i malingen, for malingen er ikke tilsatt sopphemmende midler, sier daglig leder Ronny Enger i Drywood Norge.
Den avgjørende forskjellen mellom Drywoodmaling og annen maling er at den inneholder fete alkydharpikser som er løst i vann.
– Det gir malingen en unik inntrengning i treverket. Når malingen trenger inn, erstatter alkydharpiksen vannet som fordamper. Dette fører til at treverket stabiliseres og risiko for sprekkdannelse reduseres kraftig, sier Ronny Enger.