Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Fargeforsker skeptisk til nordmenns gråmalte hus
Nordmenn fortsetter å male husene sine i ulike nyanser av grått. Ikke bare gjør det noe med atmosfæren i nabolag, det gjør også at vi ikke klarer å skille kontraster like godt, ifølge fargeforsker.
Denne artikkelen er over fem år gammel
– Det er spesielt at vi som har såpass mange gråværsdager nærmest ødelegger solskinnsdagene med grå hus tett i tett. Når det blir grått blir alt mørkere. Faktisk kan du få hodepine og føle deg trøtt på grunn av lavt lysnivå. I tillegg går det utover atmosfæren. Det blir rett og slett tristere rundt oss, sier Kine Angelo, som er universitetslektor i byggekunst, form og farge ved NTNU, og forsker på blant annet husfarger. Hun sier til NRK at folk har malt husene sine i grått i 15 år, noe som betyr at det er mer enn en trend.
– Den varer og varer og varer ... Jeg har lenge håpet at vi har nådd toppen, men jeg frykter at vi dessverre ikke har det riktig ennå, sier Angelo.
Ifølge Jotuns salgsstatistikk selges det mest av ulike hvitnyanser, og den mest populære gråtonen ligger som nummer fire – foran den tradisjonelle Rørosrød.
Men ifølge en annen ekspert kan det være håp. Fargehandler Gunnar Faanes i E. Trønsdal farvehandel i Trondheim sier han har opplevd økt etterspørsel etter farger inne, noe som kan innebære en endring også på utsiden:
– Først endrer folk tankegang innendørs. Så gjør de det utendørs.