Det var et mindre hyggelig syn som møtte eierne av dette badet.
Foto: Recover Nordic AS
Bruker du do som søppelbøtte?
Tilbakeslag av kloakk i boliger er en av de vanligste årsakene til at opprydningsselskaper blir kontaktet. Grunnen er at vi bruker toalettet som søppelbøtte.
– Vi får stadig flere oppdrag som gjelder tette kloakkrør i boliger. Folk er fortvilet fordi kloakkvann har strømmet inn i kjeller eller underetasje, sier prosjektleder Kent Rune Løkken i Recover Nordic AS.
Recover har spesialisert seg på opprydning etter branner og vannlekkasjer.
Tette kloakkrør er en vanlig årsak til tilbakeslag av kloakk. Grunnen er at vi kaster stadig mer i toalettet som heller burde vært kastet i avfallet.
– Folk tenker at de kan hive alt i do, som matrester, tørkepapir, våtservietter, q-tips, bleier, bind og tamponger. Rørene er ikke laget for dette, og da kan de fort tette seg, sier Løkken.
Særlig middagsrester i do skaper problemer.
– Kombinasjonen av matfett, tørkepapir og sanitærprodukter er det verste. Fettet gjør at det hele klumper seg sammen og lager en propp. Spesielt gamle rør er utsatt, sier han.
Tilbakeslag av kloakk kan oppleves dramatisk for de som rammes.
– Det er ikke vanskelig å forstå at det, bokstavelig talt, er noe dritt å få kloakk inn i huset. Både lukten og synet er ufyselig, sier Løkken.
Vasser i kloakk
På mange oppdrag ser Løkken kjellere med kloakk langt oppover veggene.
– For å få det rent igjen, er vi nødt til å suge ut vannet og desinfisere alle berørte områder. Ofte må lettvegger rives og bygges opp igjen, sier Løkken.
Thomas Langbraaten i spylefirmaet Gravco forteller at også kraftig regnvær og oversvømmelse i de kommunale kummene kan føre til tilbakeslag av kloakk i boliger.
– I de verste regnskyllene vi har hatt i høst har kummene blitt så fulle av vann at kloakken fra avløpsrørene har slått tilbake til boligene. Dette har det vært mange tilfeller av både i Oslo og Akershus der vi opererer, sier Langbraaten.
Kloakkskadene som skyldes overfylte kummer er det vanskelig å beskytte seg mot, men tette kloakkrør kan forebygges.
– Hvis man kun kaster toalettpapir i do, minimeres risikoen for tette rør. Papiret er laget for å gå i oppløsning, sier Kent Rune Løkken i Recover.
Han anbefaler at man vedlikeholdsspyler rørene annet hvert år.