Antall innbrudd økte med hele 89 prosent i de fire første månedene i år.

Antall innbrudd nær doblet

I de fire første månedene av 2016 registrerte politiet en økning i antall grove tyverier fra boliger i Norge på hele 89 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Antall anmeldelser økte med over 1.000 tilfeller fra første tertial i fjor til samme periode i år.

Etter påsken kunne politiet melde om at omreisende bander hadde tatt seg inn i et stort antall boliger. Nå er tallene for innbruddene, såkalt ”grove tyverier fra bolig”, tilgjengelige. De viser at antall anmeldte forhold på landsbasis økte fra 1139 i første tertial 2015 til hele 2133 anmeldelser i samme periode i år. Det tilsvarer en økning på hele 89 prosent. ­

Mange nye alarmer

De mange innbruddene ved påsketider gjorde at enda flere valgte å sikre huset sitt med alarm. Verisure Securitas Direct opplevde en økning på hele 45 prosent i tiden etter påske.

– Tyvene kvier seg for å gå inn i hus med alarm, og besøker heller hus som ikke har slik sikring, sier avdelingsleder Eva Overholt ved Verisure alarmsentral. ­

Slik hindrer du innbrudd

– Selv om de fleste innbruddene i år er begått mens folk har vært ute av huset på ferie og lignende, ble også en del innbrudd begått mens folk lå hjemme og sov, sier Overholt. ­­­

– Vi har derfor gått ut med en anbefaling om å også bruke alarmen om natten med såkalt ”skallsikring”, sier Overholt.

– I tillegg har vi gitt råd til hva folk bør gjøre, uansett om de har alarm eller ikke: Ha på en radio, bruk en tidsbryter eller smartkontakt til å skru av og på lys. Få hjelp av naboen til å tømme posten, vanne blomster og legge litt søppel i søppelkassen. Lat som du er hjemme, oppfordrer Overholt.

10 tips for sikring av huset når du reiser bort:

1. Sosiale medier

Sjekk personverninnstillingene på dine sosiale medie-kontoer slik at du har kontroll på om dine ferieoppdateringer er offentlige, bare for venner, eller for en egendefinert gruppe. Ikke del offentlig når du drar på ferie og når du kommer hjem.

2. Få det til å se ut som om du er hjemme
Ikke rydd bort ting som får hjemmet til å se bebodd ut. La gjerne kaffekoppen stå igjen på stuebordet. Tyver ser ofte etter tegn på at du er bortreist, for eksempel gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende.

3. Sikre boligens svake punkter

De fleste hjem har flere mulige «innganger» for tyven. Se over sikkerheten på dine vinduer i kjeller og på bakkeplan, balkongdør og garasjeinngang. Hvor kan noen med enkelhet knuse eller bore opp et vindu? Vær ekstra nøye med baksiden eller områder uten innsyn. Tyven skal helst ikke få jobbe uforstyrret.

4. Tom postkasse og full søppeldunk
Be en nabo eller bekjent ta inn posten for deg. Du kan også få posten oppbevart eller midlertidig ettersendt via http://www.posten.no/produkter-og-tjenester/adresseendring-og-oppbevaring/oppbevaring-av-post. En tom søppeldunk eller en uklippet plen er tydelige tegn på at du ikke er hjemme. Samarbeid med naboen om å få huset til å se bebodd ut.

5. Alarm
Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral. Det minsker risikoen for innbrudd åtte ganger i følge NHO Service. Nye smartalarmer har også kamera og tale- og lytteenhet som gjør at tyvene både blir sett og snakket til fra alarmsentralen. Det begrenser følgeskader ved innbrudd.

6. Lys og lyd
En elektronisk tidsur eller smartkontakt for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. Det er også viktig å ha nok utelys.

7. Steng vannet
Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene. Kontroller at varmtvannsbereder eller varmesystem klarer seg uten vann dersom du skal stenge selve hovedstoppekranen, noe du bør gjøre hvis du skal være borte i flere dager.

8. God lås
Den vanligste veien inn og ut for en tyv er gjennom døra. En FG-godkjent lås og sikringsbeslag reduserer risikoen for uønsket besøk. Husk å ta ut nøkkel på innsiden av verandadører og lignende.

9. Pass på verdisakene

Ikke la verdisaker ligge og slenge slik at det syns fra vinduet. Har du alarm bør du oppbevare verdisaker på rom som er dekket av bevegelsesdetektor eller magnetkontakt. Fotografer og merk verdisakene dine.

10. Ikke hjelp innbruddstyven

Lås garasjer og boder. Mange innbrudd er begått i annen etasje av boligen som ofte er dårlig sikret og ved hjelp av huseierens egen stige. Lås derfor stigen godt fast og fjern annet verktøy som ligger ute!

Kilde: Anmeldt kriminalitet og strafferettsbehandling, 1. tertial 2016, Politidirektoratet.

Powered by Labrador CMS