Nytt hus? Pass på luftfuktigheten!

Er inneklimaet for tørt, kan det være skadelig både for parketten, tremøblene og beboere. Har du nytt hus bør du være ekstra obs, melder ifi.no.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Tørr luft, tørr hud og småelektrisk hår hører vinteren til, tenker du kanskje. Det stemmer nok til en viss grad, men et for tørt inneklima kan faktisk være direkte skadelig både for parketten, tremøblene og dere som bor der. Har du nytt hus bør du være ekstra obs.

Tradisjonelt har høy luftfuktighet vært et større problem enn for tørr luft, men med nye byggeteknikker har situasjonen snudd.

I nye hus er det nemlig ikke uvanlig at den relative luftfuktigheten synker langt under anbefalte verdier blant annet på grunn av gode ventilasjonssystemer. Dette kan gå hardt utover tregulv og møbler.

- Gulv som produseres for det skandinaviske markedet er aklimatisert for et tørt klima, men av og til hender det likevel at gulv får typiske uttørkingsskader som nivåforskjeller, knirk eller i verste fall sprekker, sier Knut Bakke hos gulvleverandøren Alfort & Cronholm.

Ukjent for mange
For de aller fleste parkettgulv er det anbefalt at den relative luftfuktigheten ligger på et nivå mellom 30/40 og 60 prosent. Dette gjelder både rimelig, tynn parkett og de påkostede gulvtypene.

Ifølge Bakke er problematikk med tørr luft ofte ukjent for huseierne.

- Mange er ikke klar over at tørr luft kan ha så stor påvirkning på parketten, og blir overrasket når vi gjør målingene. Heldigvis er det ikke vanskelig å gjøre noe med den tørre luften. Og med mindre gulvbordene har sprukket opp, vil som regel problemene man har opplevd med tregulvet stabilisere seg og gå bort av seg selv når luftfuktigheten tilbakeføres til et riktig nivå, sier han videre.

I de tilfeller hvor uttørkingen har foregått over lengre tid er det imidlertid alltid en risiko for at skaden blir permanent.

Skadelig også for oss mennesker
Ifølge Astma- og allergiforbundet (NAAF) kan en for lav luftfuktighet også være skadelig for oss mennesker. Det kan gjøre at vi blir tørre i halsen og kanskje mer utsatt for forkjølelse.

- Lav luftfuktighet, høye partikkelmengder i inneluften kombinert med litt høy innetemperatur kan gi ubehag hos mange mennesker, spesielt astmatikere, forteller seniorrådgiver for inneklima hos NAAF, Nils Ledermann.

Organisasjonen råder derfor at relativ luftfuktighet aldri bør være lavere enn 20 prosent. Veldig lav luftfuktighet (under 10 prosent), kan i tillegg gi problemer med statisk elektrisitet. Ideelt sett for oss mennesker bør luftfuktigheten ligge mellom 20 til 40 prosent om vinteren og 20 til 60 prosent om sommeren.

Tette, tørre hus
Så selv om velisolerte hus med vinduer av isolerglass, balansert ventilasjon med varmegjenvinning, varmepumpe og peisovn er fint for miljøet og privatøkonomien, medfører den nye standarden også noen nye utfordringer i form av tørr luft.

Det er hovedsakelig i vinterhalvåret, altså fyringssesongen, problemene oppstår.

Tregulvet i nærheten av peisen og sørvendte vinduer er spesielt utsatt, da det her ofte er både varmt og tørt. Om sommeren er vanligvis luftfuktigheten naturlig høyere enn på vinteren, og man ser sjelden problemer forbundet med tørr inneluft.

Gulvvarme reduserer luftfuktigheten
Gulvvarme kan også være en medvirkende årsak til tørr inneluft.

- Om man både har et tørt inneklima og gulvvarme øker risikoen for uttørking. Med gulvvarme er det også viktig at man regulerer temperaturen sakte, slik at treverket rekker å tilpasse seg inneklimaforandringene, legger Bakke til.

For å måle luftfuktigheten i rommet kan man gå til anskaffelse av et hygrometer. De er tilgjengelig hos elektrokjedene, og en enkel variant koster rundt en femtilapp.

Ifølge Bakke er det enkelt for gulvprodusentene å identifisere luftfuktighetsskader ved å undersøke fuktigheten i luften og i selve treet. Fuktnivået i treet gir et direkte bilde av hvor tørt klimaet har vært i den siste perioden, og man kan da lett konstatere om årsaken til problemet er tørr luftfuktighet i en lengre periode.

Hvordan øke luftfuktigheten?
Vi mennesker produserer mye fuktighet gjennom å puste, dusje, lage mat, tørke tøy og så videre. Men i en moderne hverdag, hvor de aller fleste er på arbeid, skole eller barnehage om dagen er ikke den naturlige fuktproduksjonen nødvendigvis tilstrekkelig.

Redusert innetemperatur, og å tilføre mer fukt ved for eksempel å ha døren til badet åpen etter en dusj kan ha positiv effekt på tørr luft. Til og med potteplanter kan bidra til å øke luftfuktigheten.

- Hvis man opplever at luftfuktigheten ikke stiger tilstrekkelig ved enkle tiltak er løsningen en luftfukter, anbefaler Knut Bakke hos Alfort & Cronholm.

Luftfuktere er også tilgjengelig hos elektrokjedene, og kan fort vise seg å bli en god investering om alternativet er et uttørket gulv eller problemer med luftveiene.

Bør heller ikke være for fuktig
Høy luftfuktighet er i seg selv ikke skadelig for oss mennesker, men kan gi grobunn for muggsopp, som igjen kan gi helseplager og skader på bygningen. Blir det høyere luftfuktighet enn 75 prosent kan muggsoppen begynne å vokse. Om du sliter med for mye fuktighet inne har NAAF følgende råd:

- Det er noen forhold som er viktige for å begrense innendørs luftfuktighet; ikke skru av ventilasjonen eller avtrekksviftene helt, ventilasjonsluker i ytterveggene bør ikke tettes eller lukkes helt igjen, tørking av klær bør foregå i godt ventilerte rom som bad eller våtrom, skru på avtrekkshetten i god tid før matlaging for at luftstrømmen skal opparbeide et godt undertrykk som trekker ut fukt og stekeos, er Nils Ledermanns anbefalinger.

Powered by Labrador CMS