10 vårtips fra hagesjefen
Våren er allerede kommet mange steder, og da er det mye som må gjøres i hagen. Her kommer ti gode tips til hvordan du klargjør hagen din fra Marit Sagen, sjef for Hagemessen i Lillestrøm.
Årets store happening for hagefolket her til lands, er hagemessen på Lillestrøm 12-14 april. Prosjektleder Marit Sagen er i hagemodus hele året, og frem til påske blir det noen ekstra hektiske uker før messen åpnes for publikum.
I mellomtiden deler hun sine beste tips med alle hageinteresserte, som kribler etter å komme igang med hagearbeidet.
1. Gi næring til plantene som har overvintret
Gir du godt med næring nå, vil du få flotte planter gjennom hele sesongen. Kjøp næringsrik blomsterjord av god kvalitet når du skal potte om overvintrede planter.
2. Så sommerblomstene dine selv
Det er ikke så mye som skal til for å lykkes. Nok lys og riktig temperatur er nøkkelen til suksess. Er du så heldig å ha en bred vinduskarm, uten alt for sterk varme eller direkte sollys, ligger alt til rette for egenproduksjon. Hvis ditt eneste alternativ for produksjon er i kjelleren, så går det helt fint, men du må sørge for nok kunstig lys og riktig temperatur. Det finnes et bredt utvalg av torvpotter og minidrivhus, godt egnet for hobbygartneren. Husk å kjøpe god jord, egnet for såplanter.
3. Benytt planter du kan ha nytte av
Ingenting smaker bedre enn grønnsaker og urter som du henter fra din egen hage. I tillegg er det billig og enkelt å vedlikeholde. Du kan dyrke i potter og kasser eller direkte i hagen. Jeg garanterer en morsom og smakfull hage hvis du legger litt innsats i det. Tomater, agurk, squash, salat, jordbær, rabarbra og diverse krydder og urter i kasser er flotte nytteplanter. Husk at noe må du så inne og plante ut, mens andre vekster kan sås direkte ut.
4. Vanning!
Vanning er viktig. Det er ikke lett å holde småpottene fuktige, men selvvanningssystemer med undervanning er superenkelt, og du er sikret jevn tilførsel av vann. Selvvanning kan du også lage i krukker og tønner, det gir jevn vanntilførsel og sparer deg for mye arbeid. I bedene er det praktisk å bruke svetteslange hvis du ikke er hjemme og kan sette på sprederen om ettermiddagen. Husk for all del at det må være hull og god drenering i alle potter, urner og krukker som står ute.
5. Husk å pleie plenen
En fin plen krever litt arbeid, men ikke mer enn at det bør være gjennomførbart for alle. Ha på gjødsel 2-3 ganger før midtsommer, deretter kan du la den hvile. Klipp den jevnlig, men ikke for kort. 4 cm er en god lengde på gresset.
6. Ikke juks med grunnarbeidet
Grunnarbeid er kjedelig, men du vil aldri angre på det når det først er gjort. Enten du skal legge stein, plen eller plante trær og blomster, er det grunnarbeidet som bestemmer hvordan det endelige resultatet blir. En anleggsgartner har kompetanse på grunnforhold, oppbyggingsløsninger og beplantning og et par timers befaring kan være en god investering.
7. Sørg for å ha ordentlig hageredskap
Sløve sakser, dårlige spader og gamle river og raker skaper mye unødvendig irritasjon i hagearbeidet. Invester i ordentlig verktøy. Det vil alltid lønne seg.
8. Begynn å luke så tidlig som mulig
Ugresset har en lei tendens til å være raskest ute om våren. Tar du problemet bokstavelig talt med roten, vil du spare deg mye jobb utover sommeren.
9. Bruk lys i hagen
Lys opp det du er mest stolt av i hagen din. Et par LED-lys strategisk plassert skaper en fantastisk stemning på sommerkveldene.
10. Viktigst av alt: Ikke stress!
Ta deg tid til å nyte hagen din. Hagen skal være et fristed som gir ro i sjelen. Ikke ha for store ambisjoner og sørg for rikelig med kaffepauser når du først jobber med hagen.
Planlegger du å skaffe deg drivhus? Hagemessen har mange ustillere innen dette segmentet. Les artikkelen: Drivhusdrømmere kan glede seg!
Les også: Enda større og grønnere hagemesse