70-tallsboliger får toppmoderne solcellefasader
Et mer enn 40 år gammelt kommunalt boligbygg i Oslo skal i løpet av få uker få installert fasader med innebygde solceller og ventilasjon.
Det skriver Boligbygg Oslo KF i en pressemelding torsdag.
Før fellesferien skal et kommunalt boligbygg med åtte boliger på Haugerud i Oslo ha splitter ny fasade og nytt tak, som attpåtil reduserer energiforbruket med seksti prosent. Fasadeelementene har blitt spesialbygget hos leverandør Lindal Smith Elementer i Risør og klargjort for montering, skriver Boligbygg.
– Fasaden får integrerte solceller i sydveggen. Disse produserer elektrisitet som brukes til ventilasjon i bygget, som igjen skjer gjennom en innebygget ventilasjonskanal i fasaden på andre siden av bygget, sier Vera Lukina i Boligbygg.
Ambisiøst prosjekt
Lukina er prosjektleder i EU-prosjektet 4RinEU. Boligbygg deltar i EU-prosjektet 4RinEU, som igjen er en del av EUs største forskningsprogram Horizon 2020. Prosjektets mål er å finne nye verktøy og strategier for raskere og rimeligere utvendig rehabilitering av bygg, der man samtidig implementerer energieffektive løsninger.
Målet i Boligbyggs prosjekt på Haugerud er, ifølge pressemeldingen, 60 prosent lavere energiforbruk i det ferdige bygget, samtidig som byggetiden reduseres med 50 prosent.
– Det har vært veldig bra for oss i Lindal å jobbe med dette prosjektet. Dette er en ny måte å bruke prefabrikkerte treelementer på, og vi synes det er spennende å være med på å utvikle en SINTEF-godkjent måte å oppgradere eksisterende boliger til mer energieffektive boliger, sier Jan Lindal, daglig leder i Lindal Smith Elementer.
– Samtidig ser vi at det er et nytt og stort marked for treelement-bransjen, og derfor har det vært lærerikt for oss å være med på dette pilotprosjektet, fortsetter han.
Utfordrende
Lindal forteller i pressemeldingen at Boligbygg har hatt god bruk for sine erfaringer fra tidligere prosjekter. Samtidig har det kommet mange nye utfordringer.
– Det er for eksempel første gangen som vi kjenner til, at solceller er blitt montert ferdig i en fabrikk, sammen med ventilasjon og andre tekniske løsninger. Det har vært en tidkrevende prosess å finne gode tekniske, arkitektoniske og designmessige løsninger, sier Lindal.
Nå gjenstår monteringen av den nye fasaden og senere målinger som vil fortelle om man har oppnådd målet om energibesparelse.
– Ved at fasadeelementene er laget ferdig med tekniske installasjoner hos leverandøren, går arbeidet på selve byggeplassen raskere. Det er positivt for beboere, naboer og andre i nærmiljøet. Beboerne får også bli boende i bygget mens arbeidet med fasadene pågår, forteller prosjektleder Vera Lukina.