Salgs- og markedssjef Julie Olasveen (t.v) og daglig leder Mona Ørbekk i Ringsaker Vegg og Takelementer, er kun bekymret for markedet på kort sikt. I bakgrunnen produseres veggelementer til et boligprosjekt på Færøyene.
Demper omsetningsfall med dansk og færøysk boligprosjekt
I et år der i Ringsaker Vegg- og Takelementer budsjetterer med en omsetningsnedgang på 20 prosent, har prosjekter i Danmark og Færøyene bidratt til å dempe fallet.
– Vår danske eier har for mye å gjøre, så vi har tatt over prosjekter for dem. Nå produserer vi veggelementer til et boligprosjekt på Færøyene og et i Danmark. Dette har hjulpet omsetningen vår i år, sier daglig leder Mona Ørbekk i Ringsaker Vegg- og Takelementer (RVT) til Byggeindustrien.
Ørbekk forklarer at markedet for RVTs produkter er gode i Danmark for tiden, og at det danske markedet for elementer i tre er i vekst.
Annonse
– Danmark har ikke tradisjon for å bygge i tre, men også der er det fokus på grønn omstilling, noe som øker bruken av tre. Ifølge vår danske eier utgjør trebyggeri bare ti prosent i Danmark, så potensialet er stort, sier hun.
Det er den danske virksomheten Taasinge Elementer som kjøpte aksjemajoriteten i RVT i 2018. Ørbekk sier RVT er i god dialog med eieren og utelukker ikke at det i et fortsatt krevende norsk marked kan bli aktuelt å utnytte ledig kapasitet til produksjon av flere danske prosjekter.
– I en normal situasjon er det vanskelig å produsere elementer i Norge og sende dem til Danmark med lønnsomhet, men nå hadde vi ledig kapasitet og vi drar nytte av en svak norsk krone. Når markedet tar seg opp igjen i Norge, vil det være vårt fokus. På lik linje med fabrikken i Danmark har også vi et stort potensial i hjemmemarkedet, sier RVT-sjefen.
RVT produserer sine fasade- og takelementer på Moelv i Innlandet. Siden oppstarten i 2001 har selskapet levert elementer i tre til alt i fra skoler og barnehager til boligprosjekter og kontorbygg.
Mona Ørbekk forteller at RVT har vært gjennom et par tøffe år med få nye prosjekter. I fjor ble selskapet reddet av ordrereserven, men i år er det gjort grep for å tilpasse en forventet omsetningsnedgang på cirka 20 prosent sammenlignet med 2023. Selskapet har også budsjettert med underskudd i 2024.
– Vi har måttet redusere kapasiteten inn i 2024 med i underkant av ti prosent. Vi var cirka 80 ansatte og nå er vi 70. Kampen om ordrene er heftig, men foreløpig har vi unngått permitteringer og vi gjør det kan får å unngå det, sier Ørbekk.
Krevende på kort sikt
Salgs- og markedssjef Julie Olasveen understreker at det kun er på kort sikt de ser at markedet blir krevende.
– Veldig mye av det vi regner på og våre siste salg, skal produserer i 2025 eller enda lenger frem. I pipelinen henger det også igjen prosjekter som ble utsatt i både 2022 og 2023 og som antagelig vil bli satt i gang den dagen renta begynner å gå ned, sier hun.
– Akkurat nå handler det om å komme seg gjennom denne perioden. Det er mye å regne på og i 2025 og 2026 begynner vi faktisk å fylle litt opp allerede. Det er det å få inn prosjekter som treffer på kort nok horisont som er utfordrende, legger Mona Ørbekk til.
For å illustrere den pressede markedssituasjonen trekker RVT-sjefen frem et konkret eksempel der 17 entreprenører ga pris på et mindre barnehageprosjekt. Hun påpeker at entreprenørbransjen i en slik situasjon må redusere kapasiteten.
– Det betyr at det vil være mindre kapasitet til rådighet når markedet kommer tilbake, og da tror vi at markedet for elementproduksjon vil være veldig relevant, sier Ørbekk.
Hun legger raskt til at en konsekvens av nedgang i byggeaktiviteten også er at entreprenørene velger bort prefab for å sysselsette egne fagarbeidere.
– Vi er i sluttfasen om tre prosjekter akkurat nå og i alle prosjektene er vi eneste elementprodusent og vi konkurrerer mot plassbygd, forteller Ørbekk.
– Det er ofte byggetid og kapasitet på fagarbeidere som bestemmer om entreprenør velger elementer eller ikke, poengterer Julie Olasveen.
Mona Ørbekk tok over lederansvaret for RVT i mars. Før det var hun sju år hos vindusprodusenten Natre hvor Ørbekk jobbet med salg og marked.
– Natre ble en del av et større konsern og jeg hadde lyst til å jobbe i et litt mindre selskap hvor det er mulighet til å ta en større rolle og bidra i hele verdikjeden, sier hun.
– Men du valgte ikke den enkleste perioden å ta over ledelsen i et selskap som leverer til byggebransjen?
– Nei, men RVT har veldig mange dyktige mennesker og jeg har veldig stor tro på at vi skal komme oss gjennom perioden vi nå er inne i. Jeg har et langsiktig perspektiv på at vi skal skape både vekst og lønnsomhet og være en god leverandør og samarbeidspartner i bransjen, sier Ørbekk.