Tone Tellevik Dahl, administrende direktør i Norsk Eiendom.

Innlegg: Nå knuses boligdrømmen for mange unge

Vi må få fart på boligbyggingen hvis unge skal ha en sjans på boligmarkedet. Det står på politisk vilje og handling.

Innlegg av:

Tone Tellevik-Dahl, administrerende direktør i Norsk Eiendom.

Analytikere og økonomer spår en eksplosiv vekst i boligprisene i 2025. Mulige rentekutt og lettelser i utlånsforskriften skaper forventninger om betydelige boligprisøkninger fra 2025 til 2027. Spesielt i Oslo ventes en dramatisk vekst.

Samtidig står eiendomsbransjen i den mest alvorlige krisen i manns minne. Det er ulønnsomt å sette i gang nye bolig- og næringsprosjekter. Konkurser, byggestans og manglende lønnsomhet har preget byggenæringen de siste årene.

Konsekvensen? En giftig cocktail av boligmangel og prisvekst, som rammer de unge hardest.

Boligdrømmen svinner for mange 

På vei inn i 2025 er realiteten at unge kanskje må legge bort drømmen om å eie sin egen bolig. For mange sykepleiere, lærere og andre med vanlige lønninger er det blitt mer realistisk å drømme om å eie 60 prosent av en bolig enn 100. 

Vi ser flere innovative boligspleis-alternativer dukke opp, der man kan eie en del av boligen og leie resten. Dette er gode initiativer fra eiendomsbransjen, som har funnet praktiske løsninger der politikerne har sviktet. Vi heier på disse prosjektene, men de må ikke bli en sovepute for myndighetene. 

Boligspleis er en midlertidig løsning som fungerer der utlånsforskriften er for streng, men det bør ikke bli en plikt for utbyggere. Målet må være at alle skal ha mulighet til 100 prosent eierskap – og det krever dramatiske grep i boligpolitikken. 

Boligkrisen i EU – en advarsel til Norge 

Situasjonen i Europa er enda mer alvorlig. EU-kommisjonen arbeider med sin første plan for rimelige og bærekraftige boliger. Stigende leiepriser har gjort det umulig for mange å bo i storbyene, noe som har skapt sosial uro og politisk ekstremisme. 

I Norge er ikke hjemløsheten like dramatisk, men leieprisene har steget kraftig. Årsaken er enkel: Det bygges for få boliger, spesielt utleieboliger. Nå står vi ved et veiskille. Enten handler vi nå for å unngå en boligkrise som rammer både unge, lavtlønnede og fremtidige generasjoner. 

Nok ordkrig

En tidlig indikasjon på boligfrustrasjonen så vi i Oslo tidligere i høst. Høyre skrev på sin Facebook-side at «det bygges flere boliger som folk har råd til i Oslo». Da steilet opposisjonen, og partiet så seg nødt til å endre på formuleringene til å heller bli en lovnad om at de «skal» bygge flere boliger som folk har råd til. Nå er tiden inne for at politikere våger å stille de vanskelige spørsmålene: Hvor skal folk bo i fremtiden? Er det en menneskerett å eie bolig i sentrale strøk? Hvis svaret er ja, hvordan sikrer vi at det bygges nok boliger til alle? 

En ny boligpolitikk 

Norsk Eiendom mener at flere åpenbare tiltak må på plass umiddelbart:

  • Vi trenger mer effektive planprosesser. Vi må redusere detaljkrav, normer og veiledere som gjør boligprosjekter tidkrevende og kostbare. 
  • Styrke utleiemarkedet: Den nye husleieloven må gjøre det mer attraktivt for private aktører å leie ut. 
  • Digitalisering av eiendomshandel: Økt åpenhet om eierskap og raskere prosesser. 
  • Flere studentboliger: Private må også kunne få tilskudd til utvikling av studentboliger. Dette avlaster det private leiemarkedet. 
  • Grønne boliger for fremtiden: Vi må bygge bærekraftige boliger som er energieffektive og klimavennlige. 

Nå er det slutt på tiden hvor politikere bruker mer energi på å diskutere Facebook-innlegg enn på å finne løsninger. Vi trenger en ny boligpolitikk - og vi trenger den nå. Det er på tide å gjøre boligdrømmen mulig igjen, spesielt for de unge som bygger vår fremtid.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Innlegget ble først publisert hos NRK.

Powered by Labrador CMS