Konsernsjef Mikkel Sandvik (til høyre) i Mestergruppen AS mener politikerne bør oppheve boliglånsforskriften med umiddelbar virkning. Her sammen med markedsdirektør i NorDan, Johannes Rasmussen.

Nyboligbrems: Storkonsern planlegger for fall i markedet

Konsernsjef Mikkel Sandvik i Mestergruppen AS mener politikerne bør oppheve boliglånsforskriften med umiddelbar virkning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Tallene som Boligprodusentenes Forening la frem under Bygg Reis Deg onsdag, viser en tilbakegang på 35 prosent i salget på nyboliger i 3. kvartal.

Det er leiligheter som står for den største nedgangen. En av de som var til stede under Boligprodusentenes pressekonferanse, var Mikkel Sandvik i Mestergruppen. Han liker ikke utviklingen i nyboligmarkedet.

- Vi planlegger med redusert etterspørsel i 2018. Vi er riktignok mer eksponert mot den delen av boligbyggingen som går bra – nemlig småhusbebyggelsen – og vi har også mange muligheter i rehabmarkedet. Men vi mener det viktig at myndighetene følger opp noen av anbefalingene til Boligprodusentene, sier Mikkel Sandvik.

Det er ingen hvem som helst i byggenæringen som nå ber politikerne handle.

Mestergruppen er et av landets ledende byggekonsern med en omsetning på rundt 7,2 milliarder kroner. Konsernet eier blant annet byggevarekjedene Byggeriet, Byggtorget og XL-BYGG og huskjedene Mesterhus, Systemhus og Blink Hus.

- Må holde tomtereguleringen på høyt nivå

Sandvik mener det er spesielt viktig at ikke tomtereguleringen stopper opp selv om nyboligsalget bremser.

- Myndighetene må sørge for at det er nok areal tilgjengelig for å bygge boliger der folk vil bo. Vi trenger mer forutsigbare og langsiktige rammebetingelser til industrien, slik at man slipper disse kortsiktige finanspolitiske virkemidlene som nå gjelder og som gir en ekstra brems i markedet. Det er uheldig at vi gang på gang får en gass-stopp-gass-stopp-bølgeformasjon i markedet, sier Sandvik.

Mestergruppen-sjefen mener første grep bør være å skrote den midlertidige boliglånsforskriften i Oslo.

- Den burde vært fjernet umiddelbart, fordi du ser at effekten har slått veldig kraftig inn. Det som nå skjer er at man får en nedbemanning av hele industrien. Da vil det ta tid å bygge seg opp igjen. Over tid vil markedet ta seg opp, og da ender man opp med samme prisgalopp enda en gang. Det er jo veldig forutsigbart det som skjer, mener Sandvik.

Får konsekvenser for byggevareprodusenter

Også høs dør- og vindusprodusenten NorDan gjør de seg nå klar for å brette opp ermene for å møte en ny hverdag.

- Vi som er på utførendesiden med leveringer, merker foreløpig ingenting til nedgangen i salget nå fordi reserven er høy. Men etter hvert vil den bli mindre, så da vil det jo få konsekvenser for oss leverer vindu og dører i nyboligprosjekter, sier administrerende direktør i NorDan, markedsdirektør Johannes Rasmussen.

Han mener de vil merke en tøffere konkurransesituasjon allerede neste år.

- Vi jobber nå med å danne oss et bilde av neste års mål og budsjett, og vi tror det målet vi har siktet mot blir tøffere å nå enn tilfellet var før jeg hørte de siste tallene fra Boligprodusentene. Følelsen nå er at nå er det bølgetoppen over for denne gangen, sier Rasmussen.

- Er du bekymret?

- Nei, jeg er ikke bekymret. For vår del er det et enormt potensiale på rehabiliteringssiden. Det er rundt 2,4 millioner boliger i landet vårt, og det er en enorm aktivitet innenfor rehab-feltet. Men når totalaktiviteten på nybyggingen går ned, så vil det resultere i et større press, sier Rasmussen.

Powered by Labrador CMS