Per Jæger understreker viktigheten av at kommunene ikke setter på bremsene i reguleringsarbeidet.

- Nå er det viktig at reguleringen av nye boligtomter ikke stopper opp

Boligprodusentens Forening la torsdag frem nye salgstall som viser at det har vært en relativt stor nedgang for august i år sammenlignet med august i fjor. - Alt som går ned, skal opp igjen - og det er nå viktig at man ikke stopper opp reguleringen av nye boligtomter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Det sier adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentens Forening til Byggeindustrien. Han frykter at prisnedgangen man har sett på bruktboligmarkedet og nedgangen i salgstallene i nyboligmarkedet vil føre til at enkelte kommuner vil bremse ned reguleringen av nye boligutbygginger.

- Det vil i så fall være et stort feiltrinn. Spesielt i de store byene er det viktig at man holder tempoet oppe i reguleringsarbeidet. Selv om det er en nedgang i markedet nå, er det ikke slik at man kan sette bremsene på i reguleringsarbeidet. Da vil det bli bygget for lite i tiden fremover, og det var nettopp dette som var årsaken til at vi hadde den kraftige prisveksten i fjor. Derfor er det nå viktig at politikerne jobber aktivt med å legge til rette for regulering av nye tomter – selv om man en periode nå har bygget nok. Man må rett og slett har nok tomter til rådighet om man skal klare å ha noen kontroll over boligprisene, utdyper Jæger.

Lavere salg
På presentasjonen torsdag ble det lagt frem tall som viser at man hadde et lavt salg august i år sammenlignet med et rekordhøyt salg i august i fjor – nedgangen er på 33 prosent.

- Hittil i år ligger salget 18 prosent under fjoråret. Det er salget av leiligheter som faller mest med en reduksjon på 31 prosent . Salget av eneboliger ligger 10 prosent under fjoråret, mens det er solgt 15 prosent flere småhus i år enn i fjor på samme tid. Ser vi på siste 12 måneder sammenlignet med de foregående 12 månedene, ligger salget 5 prosent under. Småhussalget ligger 22 prosent over, mens leilighets- og eneboligsalget ligger henholdsvis 12 prosent og 6 prosent under, sier Jæger.

Han er ikke overrasket over at småhussalget er så sterkt.

- Det har over tid blitt bygget for lite innen småhussegmentet - og det ser vi virkningen av nå, legger han til.

Bekymring
Jæger ser med en viss bekymring på nedgangen innen leilighetsmarkedet.

- Vi er såpas bekymret at vi har sendt et brev til finansminister Siv Jensen der vi ber om et møte for å diskutere utviklingen, og hvor vi blant annet ønsker at det tas en vurdering rundt effekten av innstramningene i boliglånsforskriften. Vi mener det var greit at det kom en innstramming av praksisen, og ordningen har hatt en effekt – den har bidratt til lavere prisvekst. Det er nå på tide å evaluere ordningen for å se på mulige lettelser for finansiering av kjøp av nye boliger, sier Jæger

Fortsatt høy igangsetting
Når det gjelder igangsetting av nye boliger har den vært veldig høy over lang tid – og vil også bli det en periode fremover.

- Men det er klart at salgsnedgangen vil slå inn på igangsettingen noe frem i tid om ikke salget justerer seg inn igjen, noe som igjen vil gå utover sysselsettingen, påpeker Jæger,

Hittil i år ligger igangsettingen 8 prosent over fjoråret. Igangsetting av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 27 prosent og 11 prosent over fjoråret, mens eneboliger ligger 8 prosent under.

- Ser vi på siste 12 måneder sammenlignet med de foregående 12 månedene, ligger igangsettingen 11 prosent over. Igangsettingen av eneboliger ligger 6 prosent under, mens igangsettingen av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 29 prosent og 14 prosent over, forklarer Jæger. Han er spent på utviklingen innen igangsettingen – og påpeker at sysselsettingen for tiden er meget høy, men at dette kan endre seg om salgsnedgangen fortsetter.

Les hele brevet fra Boligprodusentene til finansminister Siv Jensen her

Powered by Labrador CMS