Slik vil Arbeiderpartiet sørge for økt boligbygging
Flest mulig skal eie sin egen bolig, og kommunene må regulere nok tomter til boligbygging. Også vanlige folk skal ha råd til å bo i byene, og rammene fra Husbanken må økes. Dette er noen av hovedpunktene i Arbeiderpartiets nye programutkast for boligpolitikken som kunngjøres i dag.
– Arbeiderpartiet vil gjenreise den sosiale boligpolitikken, og vi mener at flest mulig skal eie sin egen bolig. Det må bygges flere boliger, og for å få til det må kommunene regulere nok boligtomter for å møte den kommende befolkningsveksten, sier stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen i en kommentar.
Hun peker på at tall fra Eiendom Norge viser at en sykepleier kun har råd til å kjøpe noe få av leilighetene som ligger ute til salgs i pressområder.
Annonse
– Slik kan vi ikke ha det. Vanlige folk skal også ha råd til å bo i byene våre. Boligmarkedet er i ferd med å bli en driver for økte forskjeller mellom ungdom. Nå må den boligpolitiske verktøykassa åpnes opp og nye tiltak prøves ut, sier Staalesen, som er medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen.
For å bygge flere boliger vil Arbeiderpartiet:
- At kommunene må legge til rette for kommunale tomter og rimelige boliger for førstegangsetablerer og studentboliger. - Utrede en statlig rentekompensasjonsordning for kommunale tomtekjøp som skal legge til rette for boligbygging gjerne med nye eieformer. - Legge til rette for at kommunene i samarbeid med aktører som boligbyggelagene kan bygge boliger til folk med begrenset egenkapital - Knytte infrastruktur til boligbygging og øke boligbygging rundt kollektivknutepunktene - Trappe opp studentboligbyggingen med mål om 3000 bygde boliger i året - Ta initiativ til et eldreboligprogram og lage boligtilbud slik at generasjoner kan dra nytte av hverandre - Korte ned saksbehandlingstid for plan- og byggesaksbehandling - Koordinere offentlige innsigelser i byggeprosesser bedre.
For å få flere som trenger bolig inn i boligmarkedet, vil Arbeiderpartiet:
- Øke utlånsrammene i Husbanken slik at flere kan få startlån. Husbanken skal kunne brukes som virkemiddel også for førstegangsetablerere - Gi kommunene mulighet til å tildele startlån til unge med liten egenkapital og gode inntektsutsikter - Oppfordre kommuner å bruke «fra leie til eie» eller andre lignende initiativer som utgangspunkt i lokal boligsosial planlegging - Gi kommunene mulighet til å fastsette disposisjonsform i boligprosjekter gjennom endring i Plan- og bygningsloven - Øke tilskudd til kommunalt boligsosialt arbeid og etablere flere ikke-kommersielle utleieboliger - Unngå for sterk konsentrasjon av kommunale boliger på ett område - Fryse BSU-ordningen (Boligsparing for ungdom) på 25.000 kroner i året, og 300.000 kroner totalt og begrense ordningen til å gjelde førstegangs boligkjøp - Styrke leietakeres rettigheter og tilrettelegge for et mer profesjonelt leiemarked med økt mulighet for kontroll og tilsyn - Sikre bedre innløsningsrett for tomtefestere slik at flest mulig kan eie grunn til eget hus eller egen hytte.