Boligbyggingen stupte i november. – Dette er alvorlige tall, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som utfordrer både myndigheter og banker til å gjennomføre drastiske tiltak.
Etter at boligbyggingen i løpet av året har vist sviktende tendenser med økt etterspørsel etter aktuelle tall, har Boligprodusentene lagt om sin praksis og presenterer nå månedstall mot tidligere kvartalstall. Og for november måned viser tallene et kraftig fall. Igangsettingen av nye boliger falt med hele 43 prosent, mens salget av nye boliger sviktet med 39 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.
– Vi frykter for fortsettelsen. Salget vi nå har tapt, klarer vi ikke å hente inn igjen, fremholder Jæger.
Annonse
Leilighetssvikt Når det sammenlignes med november i fjor er det fall i igangsettingen for alle typer boliger. Nedgangen er størst for leiligheter med en svikt på hele 61 prosent, men også for småhus er utviklingen alarmerende med et fall på 44 prosent. Nedgangen for eneboliger er på mer beskjedne 14 prosent.
Også når det gjelder nyboligsalget er fallet i november størst for leiligheter med en nedgang på 54 prosent, mens svikten for småhus er på 17 prosent. Det historisk så stabile eneboligmarkedet viste et fall på 32 prosent sammenlignet med november i fjor.
Etter årets 11 første måneder har den totale igangsettingen av nye boliger falt med ni prosent, men salget er ned fem prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
– Dette viser at det er trenden i den seneste utviklingen i boligbyggingen som gjør situasjonen nå dramatisk, sier Jæger som har klare meldinger til myndighetene og bankene om at tiden nå er inne til å sette i gang drastiske tiltak.
Egenkapitalkrav og Husbank Jæger ber myndighetene om umiddelbart å omgjøre vedtaket om skjerpede krav til egenkapital ved kjøp av bolig og sette dette ned igjen fra 15 til 10 prosent.
– Vi må få tilbake i boligmarkedet de boligkjøperne med minst egenkapital, kommenterer han.
Videre påpeker Jæger at Husbanken igjen må ta en mer aktiv rolle i boligfinansieringen slik den gjorde under nedturen først på 90-tallet og under finanskrisen for noen år tilbake.
– Husbanken har fått sine utlånsrammer redusert fra 25 til 20 milliarder kroner neste år. Nå må myndighetene bruke Husbanken aktivt. De må gi signaler om at mer enn halve lånerammen kan benyttes i første halvår neste år, og så må man følge opp gjennom å etterfylle med mer utlånskapital i revidert budsjett for annet halvår, fremholder Jæger.
For tøffe garantikrav Boligprodusentene har også bedt om et møte med justisministeren for å drøfte hvordan de nye garantikravene på fem prosent over fem år slår ut i boligbyggingen.
– Vi har mottatt klare tilbakemeldinger fra medlemsbedrifter hvor de forteller oss at de har problemer med å få stilt disse garantiene da kravene til egenkapital fra garantiselskapene er for store. Vi håper justisministeren vil følge vår oppfordring om å sette ned et hurtigarbeidende utvalg for å se på denne problemstillingen, sier Jæger.
Sjefen hos Boligprodusentene åpner også for at tiden nå er inne til å se på om det behov for endringer i plan og bygningsloven og teknologisk forskrift for at det skal bli billigere å bygge nye boliger.
– Vi forventer at kommunaldepartementet kommer opp med noen forenklinger, kommenterer Jæger.
Reversere permitteringsforlag På bakgrunn av den dramatiske utviklingen i boligbyggingen anser han også myndighetenes forslag om å utvide bedriftens betalingsplikt ved permisjon til 20 dager som en administrativ arbeidsulykke.
– Rundt omkring i bedriftene pågår nå drøftelser om nedbemanning. Vi ser at bedriftene kommer til å velge direkte oppsigelser fremfor permitteringer for eventuelt å avvente situasjonen. Dette vil bety en merkbar kapasitetsnedbygging i bransjen som vil merkes for boligbyggingen i annet halvår neste år, advarer Jæger som anmoder myndighetene om å reversere forslaget.
Ja til mellomfinansiering Jæger har også klare meldinger til bankene som han minner om har en viktig rolle i boligforsyningen.
– Nå må bankene gi mellomfinansiering og slutte med å oppfordre sine boligkunder til å selge sin bolig før man kjøper nytt. Effekten av dagens praksis ser vi tydelig nå. Bankene har effektivt bidratt til å stoppe boligbyggingen, sier Jæger som avslutningsvis innbyr bankene til et samarbeid for å få boligbyggingen på skinnene igjen.