Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene. Foto: Stefan Offergaard
Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene.

Klart for Boligkonferansen: – Vi tror bunnen er nådd

Bunnen er kanskje nådd, men boligkrisen er langt ifra over. Boligprodusentene arrangerer Boligkonferansen samtidig som boligmeldingen behandles og revidert nasjonalbudsjett lanseres. Der forventer de kraftfulle tiltak.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag og onsdag arrangerer Boligprodusentene sin femtende Boligkonferanse, hvor både boligbyggere, politikere, økonomer og analytikere i full bredde skal belyse og diskutere utviklingen i boligmarkedet.

– Innholdet i boligkonferansen vil speile dagens markedssituasjon. Samtidig vil vi se på utsiktene framover der det kan skimtes lys i enden av tunnelen. Vi vil derfor ta opp hvordan bransjen kan komme i gang med boligbyggingen igjen, og den store utfordringen med at det bygges alt for få boliger i forhold til behovet, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene.

Han la nylig fram boligstatistikken for første kvartal, som viser en utflating av salg og igangsetting på et nivå som er halvparten av boligbehovet.

– Vi tror bunnen er nådd, men er ikke sikre før pilene peker oppover igjen. Det er fortsatt krise i nyboligmarkedet, men vi stuper ikke lenger. Det i seg selv er positivt, og så håper vi at på en oppgang i løpet av 2024, sier Hiim.

Boligmodellen under press

Han påpeker imidlertid at det er boligmangel over hele landet, og spesielt i sentrale deler av Østlandet.

– Det er en krise i boligforsyningen i Norge. Det ble ferdigstilt en del prosjekter i fjor, som ble startet opp for noen år siden. Derfor er det nok først nå vi vil merke at det er satt i gang alt for få nye prosjekter, sier Hiim.

– Det er en stor utfordring, særlig for de som skal inn i markedet for første gang. For det første vil flere få vanskeligheter med å finne seg bolig der de ønsker å bo, og for det andre vil det skape grunnlag for et kraftig prispress, legger han til.

Hiim mener utviklingen bidrar til å sette den norske boligmodellen under press.

– Gapet mellom boligbehov og faktisk bygging har økt, måned for måned. Vi ser at to av tre nå trenger hjelp av foreldrene sine for å komme inn på boligmarkedet i Oslo, og halvparten i resten av landet. I USA sparer foreldrene i collegefond til barna sine. Vi kan havne i en situasjon der norske foreldre må begynne å spare i boligfond til barna. Det er en utvikling vi ikke ønsker. Derfor må vi få opp boligproduksjonen og da må også myndighetene bidra, sier han.

Samtidig med revidert nasjonalbudsjett

Under Boligkonferansen skal blant andre kommunalminister Erling Sande (Sp) orientere om boligpolitikken. Mens han står på scenen behandles regjeringens boligmelding på Stortinget, og samme dag offentliggjøres revidert nasjonalbudsjett.

– Boligmeldingen og revidert nasjonalbudsjett legger mye av grunnlaget for hvordan myndighetene kan hjelpe oss med å komme i gang med boligbyggingen igjen. De blir naturlige temaer under konferansen, så det blir nok mye fokus på politikk, sier han.

Hiim sier boligprodusentene forventer kraftfulle og raske tiltak fra politikerne, for å få fart på boligforsyningen. Han mener blant annet at boligfinansieringen må styrkes og at Husbanken, som nå er tom for penger, må tilføres nye utlånsrammer.

– Samtidig mener vi utlånsforskriften bør justeres. Det er forskjell på om man kjøper en ny eller brukt bolig med tanke på kostnader til vedlikehold og energi. Det bør tas hensyn til når man søker om lån, og samtidig mener vi de som har betjeningsevne burde få lempeligere vilkår. Det vil stimulere til mer boligbygging, sier han.

Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret. Foto: Stefan Offergaard
Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret.

– Psykologien ekstremt viktig

Under boligkonferansen skal også Prognosesenteret gi sine oppdaterte vurderinger av utsiktene for boligmarkedet. Administrerende direktør Bjørn Mangor Birkeland mener salgs- og igangsettingstallene vil bevege seg i riktig retning i månedene framover.

– Vi har siden midten av 2021 lagt bak oss en sammenhengende nedgangsperiode. Den mener vi er passert, og vi mener det er mange positive signaler som tyder på at vi kommer til å få en økning utover dette året, sier han og legger til:

– Vi kommer ikke til å dekke boligbehovet med det første, men det viktig nå er bare at man kommer i gang med salg og igangsetting igjen. Vi tror produksjonen først vil stabilisere seg og så øke når optimismen har satt seg og man ser at prisene stabiliserer seg og renten på sikt er nedadgående. Psykologien i markedet er ekstremt viktig.

Uforutsigbarhet

Birkeland påpeker imidlertid at markedet har vært preget av mye uforutsigbarhet de siste årene.

– Vi har vært gjennom mange uroligheter i lang tid, men er ikke immune. Det skal ikke mye til før man plutselig får en ny storkonflikt som påvirker verdensbildet og verdensøkonomien, sier Birkeland og peker på konflikten mellom Israel og Iran.

– Den trenger ikke å påvirke mye på kort sikt, men bildet kan endre seg hvis konflikten utvikler seg og bidrar til ustabilitet globalt, økt rente og usikkerhet i markedet. Det er ikke noe hovedscenario, men kan skje. Det har ikke vært så mye uforutsigbarhet i markedet på mange år, så det er kanskje det største forbeholdet vi må ta. Likevel mener vi at hovedscenarioet nå er at nyboligmarkedet går i riktig retning. Det trenger både boligbyggere, kjøpere og hele markedet.

Powered by Labrador CMS