Distriktsjef i Sørlaminering, Andreas Andersen (fra venstre), spesialrådgiver Åge Holmestad i Moelven, daglig leder Gunnar Utskot og konstruksjonsansvarlig Tone Sandven i Vestlandske Limtreindustri lanserte torsdag Limtreforeningens nye bok «Limtreboka; Beregningseksempler».
Ny limtrebok lansert og lagt ut gratis fra Limtreforeningen
Norske Limtreprodusenters Forening lanserte torsdag den nye «Limtreboka; Beregningseksempler» med oppdaterte, praktiske eksempler av limtrekonstruksjoner for norske forhold.
Limtreforeningen, representert med de tre medlemsbedriftene Moelven Limtre, Sørlaminering og Vestlandske Limtreindustri lanserte torsdag den nye «Limtreboka; Beregningseksempler» i kontorene til Treteknisk i Oslo.
Annonse
Boken er ment som et supplement til Limtreboka fra 2015, og er en mer praktisk tilnærming med et mer spesifikt norsk fokus enn den første boken. Begge bøkene baserer seg på et norsk-svensk-finsk samarbeid ledet av professor Roberto Crocetti ved Lund Tekniska Högskola.
– Boken som kom i 2015, er en generell trekonstruksjonsbok med teori og løsninger, og denne består av konkrete eksempler på konstruksjoner, forteller spesialrådgiver Åge Holmestad i Moelven.
Sammen med distriktsjef i Sørlaminering, Andreas Andersen og daglig leder Gunnar Utskot og konstruksjonsansvarlig Tone Sandven i Vestlandske Limtreindustri, stod Holmestad for lanseringen av boken.
Solid fag(verk)kunnskap
Med den nye boken har Limtreforeningens medlemmer fått oppfylt et ønske om en oppdatert versjon av Limtreboka fra 2002 med mer pedagogisk fokus og mer praktiske eksempler for norske forhold enn den siste Limtreboka fra 2015.
– Til å hjelpe oss med dette arbeidet fikk vi kanskje den beste lærebokforfatteren og pedagogen i Norge, Kolbein Bell, som var professor i trekonstruksjon på NTNU, forteller Holmestad.
Bell har blant annet skrevet fagboken «Dimensjonering av trekonstruksjoner» fra 2017. Sammen med prosjektutvikler Harald Liven i Moelven Limtre står Bell som hovedforfatter av «Limtreboka; Beregningseksempler».
Boken starter med en mer generell teoretisk del, og følger opp med 21 beregningseksempler, som starter med enkle konstruksjoner som fritt opplagte bjelker og bjelkelag, og går videre til mer avanserte og sammensatte konstruksjoner.
Deler fritt
Limtreforeningens medlemmer forteller at de forventer stor etterspørsel, en god del fra utdanningsinstitusjoner, men aller mest fra rådgiverne.
– Selv om det har blitt konstruert i limtre i mange år, er det fortsatt store hull i kompetansen til mange. Vi sier ikke at du kan bygge alle typer, men du kan prosjektere mange typer konstruksjoner ved hjelp av denne boken. Du kan gå gjennom beregninger slik Kolbein mener de bør gjøres, og hvis du gjør det, kan du føle deg rimelig trygg på at dette er i orden, sier Holmestad.
Han mener at sammen med Norsk standard vil denne boken gi et godt utgangspunkt for å prosjektere de aller fleste limtrekonstruksjoner.
Limtreforeningen kommer til å dele boken fritt med bransjen, og den digitale versjonen ligger allerede ute på nettsidene deres helt gratis.
De trykte utgavene vil de også dele temmelig fritt.
– Det er klart at vi har en baktanke med dette. Flere og flere rådgivere har trekompetanse, men de tar gjerne det de kan best og det som er lettvint. Alle rådgivere kjenner Betongelementboken, og den har enormt høy status i betongbransjen. Vi håper å etterligne det litt, sier Holmestad.
Europeisk interesse
Allerede før utgivelsen har Limtreforeningen merket interessen for den nye fagboken.
– Det er nok rett å si at dette er den mest oppdaterte boken på limtrekonstruksjoner i Europa i dag, forteller Gunnar Utskot i Vestlandske Limtreindustri.
– Vi fikk solgt rettighetene til den første delen til Frankrike, og det ble jo noen 100.000 for den, supplerer Andreas Andersen i Sørlaminering.
Det er det franske motstykket til Norske Limtreprodusenters Forening som har kjøpt rettighetene til den nye Limtreboka.
– Det hjelper litt på trykkekostnadene, humrer Utskot.