Administrerende direktør Jon Sandnes i BNL.
Foto: BNL/Moment studio
BNL advarer: - En av tre medlemsbedrifter har tom ordrebok om en måned
Administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening (BNL) mener det er lett å la seg lure av den høye produksjonen byggenæringen opprettholder akkurat nå. – En av tre medlemsbedrifter rapporterer at de har tom ordrebok om en måned, sier Sandnes.
Sandnes sier til Byggenæringen at aktiviteten i byggenæringen nå i det alt vesentlige baserer seg på kontrakter inngått før 12. mars i år. Han er tydelig på at det nå haster med å få tiltak som kan stimulere til oppdrag.
– Nøkkelen er at regjeringen og Stortinget i tiltakspakken som kommer i slutten av mai blant annet stimulerer kommunene til å komme med oppdrag. Det er nå helt avgjørende for byggenæringen, sier han.
Kommunene må få dekket inntektstapet
Sandnes mener det er viktig at kommunene får dekket sitt inntektstap slik at de kan stå for de planlagte prosjektene de har planlagt å gjennomføre.
– En styrking av kommunene vil avlaste nedgangen vi nå opplever i det private markedet. Det kan bli 40-50.000 arbeidsledige i byggenæringen hvis det nå ikke tas grep. Når Oslo kommune varsler tapte inntekter på 2,4 milliarder kroner, er jeg bekymret for at nye prosjekter kan bli en salderingspost, sier han.
I et leserinnlegg på bygg.no tar Sandens til orde for ekstra bevilginger på cirka 10 milliarder til kommunene for å stimulere til oppdrag slik at bedrifter i byggenæringen ikke mister nødvendig kompetanse og arbeidsledigheten holdes lav.
BNL-sjefen mener at også statlige etater må komme ut med gryteklare prosjekter så raskt som mulig for å stimulere hele byggenæringen.
Grønne koronatiltak
Samtidig er BNL opptatt av at tiltakene som skal gjennomføres også skal bidra til et grønnere samfunn.
– Når det offentlige først går ut med en forespørsel, er det viktig med et langsiktig perspektiv og at det tenkes bærekraft, rehabilitering og sirkulær økonomi i anbudene, sier han.
I et brev til Olje- og energidepartementet, Finansdepartementet og Klima- og miljødepartementet kommer BNL med flere konkrete tiltak for å bidra til et grønt skifte og som også opprettholder aktiviteten og ordretilgangen til byggenæringen. Her pekes det blant annet på at Enovatilskudd må justeres slik at kan støtte skrittvise tiltak for økt energieffektivisering av bygninger.
– Vi tror det er klokt å se på virkemiddelapparatet gjennom Enova for tiltak som vil treffe små og mellomstore bedrifter og privatmarkedet. I dag kreves det at man må rehabilitere hele boligen for å få tilskudd. I krisen vi nå opplever, bør ordningen skrus om slik at boligeiere som er usikre på fremtiden kan gjennomføre trinnvis rehabilitering, sier Sandnes.
Han fastslår at Enova har midler, men at terskelen for å benytte ordningen i dag er for høy.
Trenger tydlige signaler
– Har regjeringen svart på byggenæringens utfordringer i det som er lagt frem til nå?
– Nei, ikke ennå, med unntak av permitteringsregelverks, omsorg og sykelønn som må virke når byggenæringen treffes, men jeg forventer at de gjør det nå. For byggenæringen er det helt nødvendig med ekstremt tydelige signaler på at regjeringen ønsker å styrke kommunenes økonomi slik at det skapes aktivitet og at bedrifter kan beholde kompetansen. Vi må være årvåkne og ikke gjenta feilene fra bankkrisen på 1990-tallet, da vi mistet to-tre årskull med rekruttering, sier Sandnes.
– Er det en fare for at det sluses mye penger inn i anlegg, og at det er bygg som kommer til å lide mest?
– Prognosene tilsier at det er lite sannsynlig med et stort fall innen anlegg, her handler det om at konkurranser gjennomføres slik at norske bedrifter kan konkurrere om kontraktene og bidra med verdiskapning og sysselsetting. Det er på byggsiden vi opplever det store fallet. Boligsalget stuper og hver uke kanselleres 200 inngåtte kontrakter. Jeg er svært bekymret for boligsalget, derfor er BNL svært opptatt av at Husbanken benyttes som et virkemiddel. Hvis den negative utviklingen fortsetter i denne delen av byggenæringen, vil det få store ringvirkninger, sier Sandnes.