BNL-sjef Jon Sandnes er overrasket over at en italiensk entreprenør er valgt ut til drill and blast-kontrakten på Follobane-prosjektet.

BNL: – Overrasket over Italia-kontrakt på Follobanen

Jon Sandnes i BNL mener norske aktører burde hatt alle forutsetninger for å konkurrere på Follobane-kontrakten som trolig går til en italiensk entreprenør. Samtidig taper halvparten av norske bygg- og anleggselskaper markedsandeler til utenlandske aktører.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

I går ble det kjent at Jernbaneverket ønsker å inngå kontrakt med italienske Societa’ Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A (Condotte) på Follobaneprosjektets tunnelarbeid med konvensjonell metode – den såkalte drill and blast-kontrakten.

Kontrakten, som er på i underkant av 1,2 milliarder kroner, skal etter planen signeres innen utgangen av februar.

– Jeg må si det er overraskende at norske entreprenører på hjemmebane ikke greier å vinne kontrakt på stuff. Her snakker vi om en tradisjonell måte å drive frem tunnel på og hvor vi sitter med svært mye norsk kompetanse, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening til Byggeindustrien.

Flere norske med

AF Gruppen var det eneste av de norske entreprenørselskapene som deltok alene i konkurransen alene, AF har heller ikke lagt skjul på at de var veldig skuffet over å ikke vinne frem.

– Vi hadde vanvittig lyst på denne jobben. Det er alltid interessant å ha jobber i Oslo i forhold til at veldig mange av våre ansatte sogner mot hovedstaden. I tillegg er Jernbaneverket en kjempefin kunde og ikke minst er det et veldig interessant prosjekt med spennende tekniske ingredienser, sa direktør Morten Midtskog i AF Anlegg til Byggeindustrien torsdag ettermiddag.

Arbeidsfellesskapet med Implenia Norge, tyske Hochtief Solution og spanske Dragados, samt samarbeidskonstellasjonen mellom Skanska Norge og østerrikske Strabag, klarte heller ikke å nå opp i drill and blast-konkurransen.

– På mange måter er vi i Norge blitt regnet som verdensmestere på akkurat dette feltet, så jeg hadde faktisk regnet med at det var en eller annen aktør med norsk innslag som hadde gått av med seieren, sier Jon Sandnes.

Taper markedsandeler til utenlandske

Tildelingen av Follobanen-kontrakten til en utenlandsk aktør illustrerer godt en av de hovedutfordringene norske bygg- og anleggsbedrifter har anno 2015.

Det kommer frem i BNLs undersøkelse Byggenæringens fremtidsbarometer som ble presentert fredag.

I undersøkelsen, der til sammen 1.000 BNL-bedrifter har svart på spørsmål om utsiktene for sin bedrift i 2015, svarer nærmere halvparten av dem at nettopp økt konkurranse fra utlandet er en trussel for dem.

– Vi har vært påvirket av konkurranse fra utlandet i veldig mange år allerede, og selv om tallene er noe bedre nå enn de var under finanskrisen, så er det et høyt tall at nærmere 50 prosent av våre bedrifter sier økt utenlandsk konkurranse gir tapte markedsandeler. At den første store Follobane-kontrakten gikk til en italiensk aktør, illustrerer også dette, sier Sandnes.

Her kan du laste ned hele BNL-rapporten Byggenæringens fremtidsbarometer 2015.

Viser at Norge er attraktivt

Han mener Follobane-kontrakten også gir et bilde av hvordan konkurransesituasjonen er ute i Europa.

– Det er færre store prosjekter i utlandet, noe som gjør at utenlandske selskaper strekker seg relativt langt for å få denne type oppdrag. Det positive med dette er at Norge er attraktivt, og at vi er et land som kommer til å tiltrekke mye ny kompetanse i årene som kommer.

Færre lærlinger

Men tøff konkurranse fra utenlandske aktører er ikke noe som utelukkende preger de store kontraktene i byggenæringen.

Utfordringen er minst like stor for de mindre bedriftene i BNL-systemet.

– Dette gjelder i høyeste grad de små og mellomstore bedriftene også. De har tapt andeler i for eksempel ROT-markedet i en årrekke allerede og konkurransen er fortsatt stor, sier Sandnes.

En av fire bedrifter trekker også frem færre lærlinger som en av konsekvensene den utenlandske konkurransen fører med seg.

– Det er en tendens som er økende. Det betyr at man i større grad løser sine oppgaver med innleid arbeidskraft og bruk av mer ufaglært arbeidskraft. Derfor er vi svært glade for regjeringen nå ønsker å innføre et lærlingkrav i offentlige kontrakter, sier Sandnes.



Powered by Labrador CMS