Trine Dyrstad i Byggevareindustrien (f.v.), Stein Wikholm i Stein Wilholm AS, Merete Bellingmo i naml og Rannveig Landet i BNL.
Foto: Siri Stang/BNL
Ombruk og effektiv bruk av ressurser på agendaen
BNLs miljøforum inviterte fredag til frokostmøte om sirkulær økonomi. – I dag har vi invitert næringen og samarbeidspartnere som kan bidra til at vi lykkes med overgangen til den sirkulære økonomien, sier Rannveig R. Landet, direktør i miljø og energi for BNL.
– BNL ønsker å bidra til mer bærekraftig og effektiv bruk av ressurser. Dette gjelder ulike ressurser som materialer og kjemikalier, energi, arealer og vann. Målet er at næringen skal bidra til at samfunnet kan gå fra et “bruk og kast”- til ombruks- og gjenvinningssamfunn, sier Landet videre.
Konkretisering
Fungerende adm. direktør i Byggevareindustrien Trine Dyrstad gjorde rede for analysen om sirkulær økonomi som BNLs Miljøforum har gjennomført.
– Formålet med analysen er å bli konkret på hva sirkulær økonomi innebærer for vår næring, og peke på hvilke tiltak vi må jobbe med i tiden framover, sier Dyrstad.
Stein Wikholm i Wikholm anleggsgartnermester var invitert til å si litt hvordan de som bedrift ser på ombruk. Hans bedrift planlegger å bygge en ny driftsbygning ved hjelp av ombruksmaterialer.
– Det er en mulighet, men vi må tenke gjennom og vurdere bruken, sier han og pekte på blant garantier, sertifisering, og ferdigattest - hvor skal gevinsten og besparelsen ligge? Det må ikke bli dyrere enn å bygge tradisjonelt. Det må være lønnsomt, slo han fast i sitt innlegg.
Samarbeid viktig
Landet peker på at BNL har allerede et godt samarbeid med mange aktører gjennom arbeidet med Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall (NHP).
– Dette skal fortsette, men arbeidet med sirkulær økonomi er mye mer omfattende og krever en ny tilnærming til problemstillingene, avslutter Landet.
På møtet deltok også Eirik Wærner fra Mulitconsult og RIF. Han gjorde rede for kartleggingen av kunnskaps- og informasjonsbehov foretatt i NHP-nettverket. Wærner foreslo blant annet å opprette en nettbasert markedsplass for omsetning av byggevarer. Dette var et av de mange behovene NHP-nettverket kartla i arbeidet.
Ingunn Marton fra DiBK orienterte blant annet om en litteraturstudie som offentliggjøres over sommeren, om ombruk. Dette er en del av et oppdrag som Resirqel gjør for dem om "forsvarlig ombruk".
Flere innspill
Det kom en del nye innspill til BNLs analyse i møtet. Noen av disse gikk på viktigheten av å trekke veksler på arbeidet med å digitalisere byggenæringen og å bruke fagfolk.
– Det er er viktig arbeid som er satt i gang på sirkulær økonomi og det er helt nødvendig at dette arbeidet samordnes og integreres med iverksetting av det digitale veikartet for byggenæringen, sier Jon Sandnes, adm dir i BNL, som også var tilstede på møtet.
– Vi tar med oss innspillene og ser frem til en workshop om sirkulær økonomi i september, avslutter Landet.