Denne skissen viser hvordan Nlink ser for seg at en løsning kan bli. Illustrasjonen er en form for prototype som utviklerne tror vil endre seg med tiden. Illustrasjon: Nlink

Norske Nlink vil lage verdens største byggerobot

Den Sogndal-baserte teknologibedriften Nlink jobber med utviklingen av det de tror blir verdens største robot til byggenæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel.

I løpet av første halvår 2021 håper Sogndal-baserte Nlink å ha en prototyp klar for den første nye egenutviklede roboten fra selskapet siden de lanserte verdens første borerobot på det norske markedet i 2016.

Nlinks boreroboter har siden lanseringen vunnet en rekke priser for innovasjon, og har forenklet og effektivisert arbeidet med boring i betong på en rekke byggeplasser både i og utenfor Norge. Nå jobber selskapet med å utvikle en helt ny robot som skal kunne ta på seg en rekke forskjellige oppgaver, og denne gangen har de turt å tenke enda større enn sist gang.

– Det blir verdens største byggerobot. Vi er veldig, veldig tidlig i prosessen, men nå er vi i gang med å bygge en prototype for å vise at det går an å styre en robot satt sammen med en stor lift, forteller Konrad Fagertun, en av grunnleggerne av Nlink.

Nyheten om den nye roboten kom da Fagertun gjestet Byggeindustriens podkast Byggeplassen for å snakke om robotiseringen av byggenæringen.

– Er det ikke litt juks å kalle det verdens største byggerobot hvis dere bare setter noe oppi en lift?

– Nei, vi synes ikke det. Robotsystemet skal styre både liften og verktøy som vi kobler på i toppen. I første omgang vil vi nok gjøre noe enkelt, som for eksempel en høytrykkspyler, men på sikt kan denne roboten gjøre veldig mye, sier Fagertun.

Målet er, ifølge Fagertun, en halvautomatisk, fjernstyrt modulær robot med høy løftearm basert på eksisterende liftdesign som kan gjøre arbeid i høyden på blant annet fasader og bruer.

– Vi bygger videre på den teknologien vi har i Nlink, som lar oss styre roboten. Utseendemessig blir den veldig annerledes enn dagens Nlink-roboter, men mye av programvaren vi trenger, kan vi gjenbruke. Dette er programvare som ikke finnes på markedet i dag, men som vi har in-house, sier Fagertun.

Øker sikkerheten

I 2017 kjøpte den internasjonale verktøyprodusenten Hilti seg inn i gründerbedriften, og Fagertun forteller at de lenge har jobbet med videreutvikling av Nlinks borerobot i samarbeid med deleieren.

Den planlagte kjemperoboten er et selvstendig utviklingsprosjekt som Sogndal-bedriften har i samarbeid med Byggenæringens Landsforening (BNL), via et inkluderende-arbeidsliv-prosjekt hvor Malermestrenes Landsforbund (MLF) er med som faginstans.

Administrerende direktør Stein Hesstvedt i MLF sier til Byggeindustrien at han har store forhåpninger til en robot som kan bidra til å gjøre arbeidet til malerne både tryggere og mindre belastende.

– En av de mest risikoutsatte oppgavene vi gjør, er å arbeide i høyden. Hvis vi kan minimere dette arbeidet, øker vi sikkerheten. Hvis roboten kan brukes til vask og høytrykkssprøyting utendørs, vil det også hjelpe oss med å hindre belastende arbeid over skulderhøyde som er en påkjenning, sier han.

Fortsatt fagfolk

MLF-sjefen håper etter hvert at flere belastende oppgaver kan forenkles ved hjelp av robotikk.

– Vi ser også på andre ting enn fasadevask. Sliping av store takoverflater er et eksempel på belastende arbeid hvor vi vurderer å få inn nye hjelpemidler, sier han.

Hesstvedt er dog ikke redd for at roboten vil stjele jobber fra fagutdannede malere.

–Man vil fortsatt trenge fagfolk. En fagoperatør må styre roboten, og det å analysere underlaget og velge system, det krever fagkompetanse. Vi håper også at dette kan være med på å høyne den digitale fagkompetansen i faget vårt. Det er mye som allerede har skjedd i prosessindustrien, og vi i malerbransjen må også følge med på utviklingen. Som i alle andre bransjer må vi ta i bruk nye verktøy for å fortsette å utvikle oss som fag, sier MLF-sjefen.

Powered by Labrador CMS