En rekke bransjeorganisasjoner var til stede på møtet med statsråd Sanner mandag, blant dem Jon Sandnes, til venstre i bildet.
Foto: Arve Brekkhus
BNL er glad for at næringen er blitt lyttet til
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner offentliggjorde mandag at regjeringen forlenger overgangsordningen for kvalifikasjonskrav til 1. januar 2020.
– Vi er fornøyd med at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har lyttet til næringens bekymringer, og vi vil bidra til å finne robuste løsninger som får tillit i markedet, sier Jon Sandnes, adm. dir i BNL.
Sandnes sier til Byggeindustrien at det var helt nødvending at man fikk på plass en løsning som gir bedriftene forutsigbarhet – og er glad for at man nå skal se på godkjenningsordningen i et bredt perspektiv – utover reglene vi har i dag.
- Vi er fornøyde med at man skal få på plass et hurtigarbeidende ekspertutvalg som skal se på en robust ordning som har tillit i markedet og som kan bidra til å skape ro slik at vi kan rigge oss for markedet. Vi mener det er avgjørende at Kommunal- og moderniseringsdepartementet har begge hender på rattet i dette videre arbeidet, men vi i BNL skal også brette opp ermene og bidra med kvalifiserte folk, sier Sandnes.
Spurt om å lede arbeid i 2014
BNL ble spurt i 2014 om de kunne lede arbeidet med å se på en frivilling sentral godkjenning da lokal ansvarsrett måtte opphøre. En samlet næring leverte "Enkelt å være seriøs" 22. august.
– Allerede før Stortinget hadde behandlet proposisjonen, så valgte regjeringen å ta næringens forslag til ordning som et tiltak mot arbeidslivskriminalitet. Det er det fortsatt. Året etter fikk regjeringen de nødvendige hjemlene til å innføre forslagene. Næringen har hele tiden ment at det er viktig å se alle tiltakene sammen, og se utover rammene i plan- og bygningsloven. Dette har ikke vært lett å få gjennomslag for, sier Sandnes.
- Lettet
I 2016 ble BNL nok en gang spurt om å lede arbeidet med å se på hvordan man skulle vurdere kvalifikasjoner til både utførende og prosjekterende - enten det var formal- eller erfaringskompetanse.
– Når regjeringen sent i høst mente at tolkningen av nettopp plan- og bygningsloven ikke kunne kreve fag og svennebrev for utførende bedrifter – samtidig som bedrifter med lang erfaring blir avskiltet, ble reaksjonene sterke fra en samlet næring. Vi er nå lettet over at Sanner tar næringen på alvor, sier Sandnes.
Departementet har - i samråd med næringen - besluttet at forslag til nye kvalifikasjonskrav ikke sendes på høring nå. Dette betyr at foretak som søker om fornyelse av sin sentrale godkjenning, skal vurderes etter de lempelige kvalifikasjonskravene som gjaldt før 1. januar 2016.
Fornøyde arkitekter
Arkitektbedriftenes Egil Skavang var også fornøyd med avgjørelsen til Sanner.
- Vi trenger en løsning som man har tillit til og som bli brukt. Samtidig er vi avhengige av en god mekanisme mellom byggenæringen og myndighetene, og det tror jeg vi nå skal få til, sier Skavang.
Tenke nytt
Byggmesterforbundets medlemmer har vært blant de mest kritiske til hvordan de nye sentrale godkjenningsreglene har slått ut, og forbundets leder Frank Ivar Andersen er positiv til statsrådens nye grep.
- jeg synes dette er veldig positivt, og det har vært en god dialog fra statsrådens side. Vi ser nå frem til å bidra i det videre arbeidet, kommenterer Andersen.
Han peker samtidig på at det er avgjørende at ordningen har tillit – og mener det kan være lurt å tenke helt nytt når det kommer til en fremtidig godkjenningsordning.