SAMLET BRANSJEN: Adm direktør Heidi E. F. Kielland i Treindustrien, markedskoordionator Kari Wilsgård i Norsk Trevare og adm direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens Forening var svært godt fornøyd med oppmøtet på seminaret om modul- og elementimport. (Foto: Svanhild Blakstad)
Kraftig økning i modul- og elementimport
Importen av modulbygg og elementer har økt fra 1,4 til 4 milliarder kroner i perioden 2002-2012.
Onsdag kunne Byggevareindustriens Forening og de andre industriforeningene i Byggenæringens landsforening (BNL) presentere funnene fra en fersk markedsanalyse om modul- og elementimport for en nærmest fullsatt sal i Næringslivets Hus i Oslo.
På oppdrag fra Byggevareindustriens Forening, Betongelementforeningen, Norsk Trevare og Treindustrien har Prognosesenteret utarbeidet en analyse over denne importen til det norske markedet. Importutviklingen av i alt 25 varegrupper innen treelementer, betong og kjøkken/badprodukter er kartlagt.
Annonse
– Hver for oss har vi ganske god oversikt over utviklingen av direkte import av byggevarer. Når det gjelder modul- og elemensegmentet (parallellimport) har vi hatt liten kjennskap til hvor mye det utgjør av byggeriet, sier adm direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens Forening.
Dette er bakgrunnen for man har fått gjennomført denne markedsanalysen.
Rapporten viser blant annet at:
· Importen har økt med 2,6 mrd – fra 1,4 til 4 mrd – i en tiårsperiode (2002-2012)
· 80 prosent av importen er trebasert, mens 20 prosent er betong
· Importen av byggmoduler til bolighus av tre har økt fra 236 millioner kroner i 2002 til 896 millioner kroner i 2012. Importen av modulhus ble i 2012 beregnet til ca 900 enheter.
· Importen av byggmoduler til hytter har økt fra 298 millioner kroner i 2002 til 887 millioner kroner i 2012.
· Importen av byggeelementer i tre har økt fra 208 millioner kroner i 2002 til 535 millioner kroner i 2012.
· Importen av våtromskabiner har mer enn tredoblet seg på ti år, fra 145 millioner kroner i 2002 til mer enn 500 millioner kroner i 2012.
· Importen av baderomsskap er beregnet til 15 600 enheter i 2012 og utgjør 14 % av alle baderomsskap i nye bygg samme år. For garderobeskap og kjøkkenskap er volumet beregnet til hhv 6 % hver av vareforbruket i nye bygg.
I tillegg til en analyse av utviklingen i denne perioden er det i rapporten en oversikt over hvem som er de største aktørene (utenlandske produsenter).
Kåre Elnan fra Prognosesenteret presenterte funnene fra analysen. Morten Meyer fra Boligprodusentenes Forening holdt et innlegg om Norge - en del av verden, mens Ole Petter Haugen fra Selvaag Bolig fortalte om deres konsept for bruk av moduler i sin boligutvikling.