Julestjerne kommer opprinnelig fra Mexico og kan bli flere meter høy når den vokser vilt. Den er blitt en av landets mest populære juleplanter. På grunn av alle årene med foredling man har fått frem den lavere arten i potte som hører til nordmenns juletradisjoner.

Julestjernens historie: Fra viltvoksende busk til kjær potteplante

Julestjernen er juleblomsten som ikke bare er en plante, men et juleikon som brukes overalt på linje med treet og nissen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Historiene og mytene om julestjernen er mange - her kan du lese historien om hvordan julestjernen gikk fra viltvoksende busk til hele verdens potteplante.

Julestjernens hjemland er Mexico og Guatemala, hvor den vokser som en eviggrønn busk som kan bli flere meter høy, og som får røde høyblader etter den mørke årstiden.

Joel Robert Poinsett var i 1828 den første amerikanske ambassadøren i Mexico. Der fant han denne vakre, røde busken, og han bestemte seg for å ta den med hjem til USA. Der fikk planten navnet poinsettia, etter oppdageren. De første hundre årene var poinsettia en hagebusk i de sørlige amerikanske statene, og utover det ble den ikke omsatt kommersielt. Poinsett har fått æren for å gjøre julestjernen kjent.

Fra den gangen julestjerne var en høy snittblomst

På begynnelsen av 1900-tallet fikk den tyske emigranten Paul Ecke en idè om at planten med de vakre røde høybladene ville bli en fin juleblomst. Julestjernebusken ble plantet på jorder i en tidlig snittblomstproduksjon, og ved juletider solgte Ecke avskårne julestjernekvister på Sunset og Hollywood Boulevards i Los Angeles.

Ecke tok også med seg planten til Europa. Julestjernen kom til Norge via Danmark, og Thormod Hegg startet opp produksjon av julestjerner her på 1930-tallet. Julestjernen kunne åpenbart ikke overleve utendørs i nordiske land, og man forsøkte å lage en potteplante av den. Blant annet ble stilken tvunnet i sirkel under vekst, slik at planten skulle være mulig å ha plass til i stuene.

Etterhvert begynte man å produsere julestjerner som potteplante, men de var lange og slengete, og rundt om i verden prøvde man å finne planter som var mer kompakte. Et omfattende arbeide med å forsøke å utvikle en mer kompakt plante startet. Det store skillet kom på slutten på 50-tallet med den danske sorten “Paul Mikelsen”. I Norge kom “Viking” som hadde korte stilker fra Ljones gartneri i Hardanger. I 1967 lanserte Thormod Hegg sorten “Annette Hegg”, som var veldig kompakt og hadde god holdbarhet. Denne norske sorten dominerte en periode sortimentet både i USA og i Europa, og den har betydd mye for utviklingen av de julestjerne vi har i dag.

Paul Eckes idè viste seg å være god, i dag er julestjernen vår mest kjente juleblomst. Julestjerner skaper bro over tradisjoner og kulturelle forskjeller. Folk samles rundt bord pyntet med julestjerner verden over. Julestjernen brukes mye i dekorasjoner i både i Tyrkia og Egypt, der den har lange tradisjoner, men ikke som juleblomst. Den flotte vinterblomstrende planten ble dyrket her allerede før den ble kjent i Europa. I Egypt har julestjernen vært dyrket siden 1860-tallet. De kaller planten «Bent El Consul», «kunsulens datter», til ære for Joel Poinset. I Asia er den også en populær gave og dekorasjonsblomst i forbindelse med feiringen av japansk og kinesisk nyttår.

I USA har julestjernen fått sin egen nasjonale dag, den 12. desember. Joel Poinsett døde 12. desember 1851, og kongressen i USA bestemte at dette skulle være Poinsettia–dagen, til ære for diplomaten og planteelskeren. Amerikanerene har markert denne dagen siden 1950-tallet, og det er tradisjon å gi hverandre en julestjerne på denne dagen. Mange har etter hvert begynt å markere dagen både i Europa og ellers i verden. Vær med å hedre den vakre blomsten på selveste julestjernedagen du også; gi en julestjerne til en venn eller kollega!

Powered by Labrador CMS