Panserbergknapp er årets staude

Staudegruppen i Norsk Gartnerforbund har valgt panserbergknapp (Sedum pachyclados) til årets staude i 2012.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

null

– Panserbergknapp er en dekorativ, anvendelig og lettdyrket staude som varmt kan anbefales, sier daglig leder Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Blomstring og plassering
Panserbergknapp har små stjerneformede hvite eller svakt rosa blomster på korte stengler. Hovedblomstringstiden er juni-juli, men sporadisk blomstring kan forekomme på ettersommeren og tidlig høst.

Voksestedet bør ha full sol det meste av dagen. Dårlige lysforhold gir glissen vekst og lange stengler. Jorda må være godt drenert og forholdsvis næringsfattig. Kraftig gjødsling gir overfrodig og løs bladvekst og kan føre til soppangrep og problemer med å overvintre. Planten er hardfør over det aller meste av landet.

Gode naboer
Panserbergknapp passer godt i en fjellhage sammen med takløk, lave floks, lewisia, rosenrot, nellik, lave klokker og andre bergknapparter. Siden planten raskt danner tette matter som sprer seg utover med utløpere, egner den seg godt som markdekker eller som bunndekke i urner eller trau. De treflikete blågrønne bladene er dekket av et voksbelegg som virker vannavstøtende. Planten er delvis vintergrønn da de yngste bladene i rosetten overvintrer. Bladstenglene kan bli ganske lange etter hvert, og det er derfor en god ide å klippe ned plantene av og til for å fremme en tettere vekst.

Rådyrresistent
Panserbergknapp blir regnet for å være upopulær blant rådyr og harer.

I naturen vokser denne arten bare i Kurramdalen som deles mellom Afghanistan og Pakistan. Her vokser den i steinete skråninger i 2000–3500m høyde. Blant lokalbefolkningen har knuste plantedeler av panserbergknapp blitt brukt til å legge på sår for å fremme raskere sårheling.

Powered by Labrador CMS