Slik får du rosene til å vare lengst mulig
Friske roser kan holde seg pene i blomstervasen i inntil tre uker. Nøkkelen er riktig beskjæring og temperatur.
– Før i tiden måtte man ofte kaste rosene etter mindre enn en uke. Bedre og jevnere kvalitet enn før gjør at de nå kan stå mye lenger, sier markedskoordinator Marianne Holtet i blomsterkjeden Floriss.
Det viktigste du selv kan gjøre er å snitte rosene på skrå før de settes i vann med holdbarhetsmiddelet du får med i butikken.
– Etter to til tre dager bør rosene snittes på nytt, slik at man unngår en propp av bakterier på tuppen av stilken. Hvis man snitter jevnlig, klarer rosene å trekke til seg nok vann og næring, og dermed holder seg pene lenge, sier Holtet.
Setter du rosene kjølig om nettene, kan du doble levetiden.
– Roser liker å ha det kjølig, men de tåler ikke frost. Derfor er det viktig å få pakket dem skikkelig inn før man tar blomstene fra butikken og ut i vinterkulda.
Holdes kjølig
I dag får Floriss og grossisten Bama blomster alle sine roser fra Kenya. Rosene dyrkes i drivhus ved ekvator, på opptil 2500 meters høyde. Her er det ideelle vekstvilkår med solfylte dager og kjølige netter.
– Vi får rosene fra egne plantasjer. De sendes tørrpakket i esker med fly til Nederland, og med bil videre til Norge. Her sorteres de i vårt pakkeri i Asker, og blir satt på vann før de havner i norske butikker.
Den totale transporttiden er tre-fire dager etter de er skåret i Kenya.
Rosene transporteres i en temperatur på bare to til fire grader hele veien til butikk. På den måten stoppes utviklingen.
– Tidligere var det større kvalitetsforskjell på leveransene av roser. Nå har vi mye bedre kontroll på hele kjeden, fra plantasje til butikk, sier Marianne Holtet.
Etisk handel
Produksjon av blomster er blitt svært viktig for Afrika, og i dag sysselsetter næringen en halv million mennesker i Kenya.
– Eksport av blomster brødfør rundt to millioner kenyanere, sier Marianne Holtet.
Men stor produksjon av blomster i et tropisk klima er utfordrende både for miljø og mennesker.
– Vi kjøper inn varer fra dedikerte produsenter som er villige til å forbedre lokale forhold. Vi ser gjerne at våre leverandører samler regnvann og bruker det som viktigste vannkilde.
Bruken av kjemikalier og sprøytemidler skal begrenses, blant annet gjennom bruk av rovinsekter for å kontrollere skader på rosene.
Floriss sysselsetter 12 masaikvinner som lager armbånd til rosene, som gis bort til kundene to ganger i året. Armbåndene, ‘’Masai rose’’ er laget av geiteskinn, perler og ståltråd fra gamle gummidekk.
Nordmenn har blitt svært glad i roser, det har vært kraftig vekst i salget alle siste år. I fjor økte Floriss omsetningen av roser med 10 prosent.
I dag finnes det roser i mange størrelser. De flotteste, rosene med størst blomsterhode, er dyrket høyest i Kenya.
Det er snart Valentinsdag. Se flotte bilder og bli inspirert i artikkelen:
Si det med blomster på Valentinsdagen