Fyll opp med primula
Primula er en kjær kjenning som kommer i butikkene på den mørkeste tiden av året.
De gir oss vårfølelse selv i januar, og alle de forskjellige fargene er et forfriskende innslag nå etter julens røde og hvite blomster. Hemmeligheten med å få primulaen til å trives, er å sette den på det kjøligste stedet i huset og huske å vanne, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)
Først ut
Det finnes mange arter av Primula. De er flerårige, og trives godt i hagen. Det er Primula vulgaris som er mest brukt som stueplante, men du finner også syrinprimula (P. malacoides) og begerprimula (P. obconica) i salg. Blomstene hos disse sitter samlet i kranser, mens hos Primula vulgaris kommer blomstene opp èn og èn fra midten av bladrosetten.
Navnet Primula kommer av ordet ”primus” som betyr “først”. Primula kommer opprinnelig fra fjellområder i Europa, Asia og Nord-Amerika.
Nye sorter
Blomstene hos Primula finnes i hele spekteret av farger, fra hvitt til mørk lilla og rødt. De har en mild, god duft som for mange er duften av tidlig vår. -Det er særlig de gule blomstene som dufter, tipser OBP. Blomsterforedlerne jobber hele tiden med å lage nye sorter i enda bedre farger. Nå finnes det Primula med doble, skjønne blomster. Sorten heter ’Rosanna’ og kommer i mange farger, fra delikat hvitt til herlig vårgult. En annen sort av Primula er ‘Hethor’, den har ekstra store blomster.
Produksjon
I år vil norske gartnerier produsere 2,7 millioner primula. Det gir den en plass på topp 5 over populære potteplanter i Norge.
Plantene trives ved lav temperatur, og får vokse ved 8-10 grader. Plantene vi kjøper i butikken i januar, kan være plantet i veksthuset allerede i august. Når de får stå så lenge, vil de utvikle seg godt med friske hvite røtter og sterke, tykke blader.
OBP opplyser at primula ikke liker å tørke ut, men kan komme seg igjen selv om den har blitt helt slapp.
Primula liker seg best:
- I et rom som holder 12 -20 grader
- I et vindu som gir mye lys
- Når den får jevn vanning.
- Når den får litt gjødsel (halv dose) annenhver uke.