Hvilke planter kan du ta med fra utlandet?
Det er snart ferietid, og mange lar seg friste til å ta med eksotiske og spennende planter og frø fra utlandet. Men her er reglene strenge. Sjekk hva du har lov til å ha med hjem.
Reglene for hva vi har lov til å ta med oss over grensen er innviklede og ulike for ulike produkter. Regelverket ligger tilgjengelig for alle på Mattilsynet.no, men her er et kort sammendrag av det viktigste.
Reglene for import kan synes firkantede og byråkratiske, men det finnes veldig gode grunner for at de er der.
Tross strenge restriksjoner på området, sliter vi med uønskede konsekvenser av innvandrede planter, skadedyr og sykdommer som ikke er naturlig hjemmehørende i Norge. Noen har vi foreløpig klart å holde utenfor grensene, men det er en daglig kamp for at vi skal slippe å få inn farlige eller økonomisk ødeleggende skadedyr og sykdommer.
Spesielt viktig er det å beskytte oss mot sykdommer og skadedyr som angriper skogen vår, potet- og tomatavlinger, samt jordbær. Derfor er det også totalforbud for privatpersoner mot å ta med seg poteter og jordbærplanter fra utlandet. Forbudet gjelder også Sverige. Her er noen eksempler på sykdommer og skadedyr vi frykter:
Nye varianter av barkbiller
Det er stadig risiko for å innføre slike via emballasje på importerte produkter (paller, trekasser osv.) men de kan også komme med nåletrær fra infiserte områder. Det finnes også en rekke andre biller, nematoder og sopp som kan skade skogplanter for millioner av kroner hvis de får spredd seg i Norge. Og de kan komme inn med en enkel vedpinne fra et infisert land.
Pærebrann
Dette er en sykdom som skader eple- og pæ retrær, og som smitter via blant annet mispelplanter.
Mispel er blant de mest vanlige hekkplantene her i landet. Muligheten for at smitte skal spres er derfor stor. Det kan få store konsekvenser for fruktprodusentene i Norge hvis den får etablert seg.
For øyeblikket kjempes det en innbitt kamp mot sykdommen i Hordaland, Rogaland og Møre og Romsdal. Mange har måttet rive opp og brenne hekker og prydbusker i hagene sine.
Potetcystenematode
Potetcystenematoden ødelegger potetavlinger totalt. Smittestoffet kan holde seg levende i jorda i 40 år. For øyeblikket flere potetprodusenter på Jæren fått 40 års karantene på smittede arealer. Også i Trøndelag er mange bønder rammet av karantene på grunn av denne skadegjøreren.
Skogbrunsnegle (tidligere Iberiasnegle)
Denne sneglearten kom til Norge som svært uvelkommen gjest trolig i importerte planteskolevarer. Sneglen er til stor plage for hageeiere i Sør-Norge og sprer seg fortere enn vi ønsker å tenke på. Per dags dato er den funnet helt nord til Bodø.
Det er ikke bare sykdommer og skadedyr vi vil beskytte oss mot. Norge vil helst unngå australske tilstander ved at det blir innført nye plantearter til vår fauna.
Det finnes mange eksempler på at fremmede planter har etablert seg hos oss. Gode eksempler er Lupin og Rynkerose (Rosa Rugosa). Problemet med disse er at de lett fortrenger norske arter.
Enkeltpersoner tar på seg et stort ansvar hvis de bryter regelverket og smugler inn ukontrollert og ulovlig plantemateriale. En enkelt handling kan føre med seg sykdom som ødelegger avlinger og koster store penger.
Hva kan du ta med?
Det er begrenset hva privatpersoner har lov å ta med seg av planter og plantedeler inn til Norge fra utlandet.
Det er tillatt å ta med:
10 kilo frukt, bær og grønnsaker. Unntak her er poteter, som det er absolutt forbudt å innføre.
25 avskårne blomster
5 potteplanter (til innendørs bruk) fra europeiske land
3 kilo blomsterløk og blomsterknoller
50 porsjonspakninger av frø fra europeiske land. Unntak: Frø av planter som inneholder narkotiske stoffer er forbudt.
Hvis man ønsker å innføre planter utover dette (f eks sommerblomster, busker eller andre planter til utendørs bruk), må disse være kontrollert av plantehelsemyndighetene i avsenderlandet, samt være fulgt av et sunnhetssertifikat.
Videre må sunnhetssertifikatet kontrolleres av Mattilsynet ved ankomst til Norge. Dette gjelder også om man tar med seg stiklinger, avleggere og podekvister.
Videre må man være oppmerksom på at det finnes et antall planter som er oppført i forbudslisten. Disse kan ikke importeres.
Forbudslisten finnes hos Mattilsynet. Frukt, grønnsaker, løker og knoller kan altså føre med seg insekter, sopp og virussykdommer som kan gjøre stor skade og være vanskelig å bli kvitt igjen. Veksthusbransjen er spesielt sårbar for denne typen smitte. Selvfølgelig forventes det at alle overholder det regelverket som finnes, men de som har en nabo som er veksthusgartner bør kanskje tenke seg ekstra godt om før de innfører noe ulovlig.
Det er greit å merke seg at akkurat som for poteter, så finnes det et totalforbud mot å innføre jordbærplanter. Forbudet omfatter også avleggere uten røtter.
For å få rede på mer, kan man kontakte Mattilsynet eller gå til mattilsynet.no sine sider om privat innførsel av planter. Du finner også mer informasjon på matportalen.no.