Opplev tropisk blomstring på Tøyen − nå!

I en hustrig årstid med sure vinder, tåke, korte dager og lange netter kan det være vanskelig å finne energi og overskudd til å håndtere hverdagens utfordringer. Hvis du er så heldig å befinne deg i Oslo, kan Botanisk hage og de gamle veksthusene representere en inspirasjonskilde og en glede i hverdagen.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Det er min erfaring at selv blant mennesker som har bodd i Oslo et langt liv er det mange som ikke kjenner til hagen og publikumstilbudene. Derfor vil jeg gjerne slå et slag for et besøk i de to bevaringsverdige veksthusene, som er fra epoken da Charles Darwin i tilsvarende miljøer forsket på klatreplanter, kjøttetende planter og orkidéer.

Jeg nevner dette fordi det har vært mye snakk om veksthussaken og det planlagte, moderne utstillingsveksthuset som Oslo og Norge mangler.

To utstillingsveksthus
Da kan det være lett å glemme at Botanisk hage på Tøyen har to utstillingsveksthus med frodig, fargerikt og velduftende innhold, som særlig i den mørke årstiden minner oss om at det alltid er sol og sommer et annet sted i verden – og rundt neste sving også her hjemme.

Riktignok er veksthusene trange og umoderne. Men de er blitt restaurert og pusset opp innvendig og utvendig for adskillige millioner de siste årene. Utstillingene er blitt omorganisert, belysningen er oppgradert mange steder, mange nye planter og nye skilt har kommet til, og det hele er blitt mer innbydende og oversiktlig.

Palmehuset
Palmehuset er det øverste av veksthusene på Tøyen, egentlig et oransjeri, som sto ferdig i 1868. Det fikk sitt navn fordi Christen Smiths kanaridaddelpalme vokste her til mars 2000. (Christen Smith var Norges første botanikkprofessor og den første bestyreren av hagen, og han sendte daddelpalmefrø hjem til Christiania i 1815.)

Senere er dette sentralrommet gjort om til et lyst og luftig utstillingsrom som på en lettfattelig måte viser plantenes utviklingshistorie fra de første begynte å leve på land for 415 millioner år siden.

Middelhavsrommet
Går du til høyre, kommer du inn i Middelhavsrommet, som byr på liflige dufter og med noen av verdens vakreste blomsterplanter i full flor nå på vinteren. Jeg tenker blant annet på kamelia og paradisfuglblomsten Strelitzia.

Ørkenrommet
Går du til venstre fra sentralrommet, kommer du inn i ørkenrommet, som gir følelsen av å befinne seg i Sahara eller Arizona. Variasjonen blant kaktus og andre sukkulenter viser hvordan karrige vekstforhold har tvunget ulike planter til å utvikle fantasifulle strategier for å skaff seg næring og overleve i et fiendtlig miljø.

Victoriahuset
Det nederste av veksthusene, Victoriahuset, sto ferdig i 1876. På den tiden skulle alle botaniske hager i Europa ha et eget hus for victoriavannliljen fra Sør-Amerika, så også Christiania.

Hovedattraksjonen er fortsatt Victoria cruziana, en av verdens hurtigst voksende planter. De hvite og rosa blomstene åpner seg bare om natten, og da for å tilrekke seg biller som sørger for pollineringen.

Afrikarom
I det høyre rommet er det nylig innredet et eget Afrikarom, med nyttevekster og ville planter fra Afrika. Dette er inspirert av forskningen som flere av Tøyenbotanikerne har gjort i Afrika. Blant de vakre blomstene er rosegravmyrt fra Madagaskar, som inneholder et stoff som kurerer leukemi hos barn.

I det venstre rommet i Victoriahuset finner du orkidéer og andre epifytter, det vil si planter som vokser i trær eller store busker. Flere av orkideene står i full blomst på denne tiden av året, og her finner du stort sett andre arter enn de som er i vanlig salg i butikkene. Mange vil nok si at dette er hovedattraksjonen i Botanisk hage på denne årstiden.

Utstilling av julens blomster og krydder
Likevel har jeg spart det beste til slutt. Selve rosinen i julepølsa er nemlig årets utstilling av julens blomster og kryddere. Denne finner du i Victoriahuset frem til begynnelsen av januar.

Forfriskende nok er utstillingen ikke bygget over en juleklisjé-romantisk lest, men har i stedet fått sin visuelle utforming med utgangspunkt i 1970- og 80-tallets oransje og brune kjøkkeninteriører. Her er det tydelig at staben har vært på loppemarkeder og auksjoner og lagt seg i selen for å skape en morsom og inspirerende utstilling!

Veksthusene og utstillingene har samme åpningstider som museene, nemlig alle dager utenom mandag, kl 11 – 16. God advent!

Les også tidligere artikkel på hage.no om Julens blomster og krydder.

Powered by Labrador CMS