Vikinghagen åpnes 31 august og er et permanent anlegg utendørs i Botanisk hage ved Naturhistorisk Museum (NHM), utviklet i samarbeid med Kulturhistorisk museum (KHM).

Ønsker velkommen ombord i Vikinghagen

Åpningen av Vikinghagen 31. august er en av de store jubileumssatsingene, som markerer at det er 200 år siden Botanisk hage ble opprettet.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Fakta Vikinghagen

- 31. august innvies Vikinghagen i Botanisk hage ved NHM.

- Vikinghagen er en av de store jubileumssatsingene ved NHM, som feirer at det er 200 år siden Botanisk hage ble opprettet.

- Vikinghagen ligger i arboretet i Botanisk hage, ned mot Jens Bjelkes gate.

- Vikinghagens sentrale element er en skipsformet anlegg med montre av cortenstål med forskjellig innhold.

- Holmboes benk innvies av navnebror som er representant for slekten.

- Sparebankstiftelsen DNB har støttet Vikinghagen og Holmboes benk, og anlegget vil blant annet brukes til undervisning for barn og unge.

- Forskningsrådet har bevilget midler til videre utvikling av anlegget under prosjektet ‘‘Utstilling som kunnskapsgenererende virksomhet’’ med temaet kolonisering. Dette er et forsknings- og formidlingssamarbeid mellom alle de norske universitetsmuseene.

- Vikingtiden regnes som perioden fra år 793 til 1066 e. Kr.

- Publikum oppfordres til å komme i tidsriktige klær til åpningen.

Hva spiste vikingene og hvordan brukte de ressurser fra naturen?

En skipsformet, 33 meter lang tidsmaskin laget i cortenstål viser planter, stein og dyr som ble brukt. Et besøk er også en sanselig opplevelse i et annerledes hageanlegg, som blant annet omfatter en hampplante i bur.

– Vikingtiden er en viktig periode i vår skandinaviske kulturarv, men det har vært lite fokus på naturhistoriske aspekter, noe vi ved Naturhistorisk museum (NHM) nå viser fram, sier jubileumshøvding og hagesjef i Botanisk hage, Axel Dalberg Poulsen.

Vikinghagen er et permanent anlegg utendørs i Botanisk hage ved NHM utviklet i samarbeid med Kulturhistorisk museum (KHM), som regnes som et ”søstermuseum”, siden KHM også er en del av Universitetet i Oslo,

Ved åpningen 31. august innvies først Holmboes benk i Vikinghagen. Den er en hyllest til tidligere professor Jens Holmboe, som forsket på plantemateriale fra Osebergskipet. Benken er utført i cortenstål og mange av de treslag vikingene brukte.

– Global utveksling er ikke nytt: Allerede for 1000 år siden tok vikingene med seg planter, dyr og stein på reisene sine, som koriander, påfugler og klebersteinsgryter, forteller Axel Dalberg Poulsen.

– Vi håper Vikinghagens samling av «gamle» nytteplanter vil øke interessen for våre naturresurser og inspirere publikum, sier Axel Dalberg Poulsen.

Les også: Opplev humler og vikinger i Botanisk hage





Vikinghagen i Botanisk hage.
Powered by Labrador CMS