Tyvstart våren på trappen
Tidlig på våren klør det i fingrene etter å få plante i krukker og urner, men naturen er lunefull. Nattefrosten kommer og går, og de fleste sommerblomstene er ømtålige for frost. Vi har noen unntak, og stemor, løkblomster og ranunkler er noen av disse.
‘Tete-à-tete’ i krukker gir liv på trappen og sammen med stemor vil disse krukkene skape en koselig vårstemning, forteller daglig leder Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).
Planter på klisterføre
Stemor, ranunkler og løkblomster er faktisk de eneste blomstene som tåler noen kuldegrader. Selv om plantene kan virke litt slått ut etter en frostnatt eller to, vil de snart reise seg igjen. Blir det frostnetter over en lengre periode, setter plantene stor pris på å få lov til å komme inn til et lunt sted for å varme seg litt innimellom. Da er krukker helt supre å plante i, fordi de lett kan flyttes på. Planter du stemor sammen med løkvekster, for eksempel påskeliljer, vil du få en skikkelig fargerik vårstemning ute på trappen.
Tåler minus 5C°
Stemorplantene er så tynne og skjøre så en skulle tro de ville dø av en frostnatt, men den gang ei. Stemor tåler godt vårens skiftende temperatur, til og med ned til -5C°.
Men stemor tåler ikke uttørking, så det er viktig med jevnlig vanning. Legg gjerne litt lagtidsgjødsel i krukkene så kanskje de blomstrer helt til sommerblomstene er klare for utplanting. Visne blomster plukkes bort etter hvert, dette vil forlenge blomstringen. Etter avblomstring kan stemor klippes ned, og ut på sommeren vil de igjen komme med et nytt flor. Stemor kan plasseres nesten hvor som helst, men foretrekker sol til halvskygge
Små påskeliljer
‘Tete-à-tete’ er en liten plante sammenlignet med andre påskeliljer, for de blir bare 12-14 cm med to eller tre gyllengule blomster.
Denne påskeliljen er faktisk så populær at det er den fjerde mest solgte påskeliljen i verden. De gule påskeblomstene er lette å passe, sørg bare for å vanne med jevne mellomrom. ‘Tete-à-tete’ tåler litt frost og kan gjerne være i potte utendørs for å ønske velkommen til alle som går forbi.
Om en ønsker å sette ‘Tete-à-tete’-løkene ut i hagen etter avblomstring, kan dette gjøres. Blomsterstenglene skjæres av ved grunnen, mens de grønne bladene lar en bli værende. De skal jo skaffe næring til neste års blomstring. ‘Tete-à-tete’ er enkel å dyrke i full sol eller delvis skygge. Løken formerer seg villig, så den bør deles hvert 5-10 år for å hindre for mange løker. Som alle løkblomster, bør løkene settes i godt drenert jord.