Obos-eide Bolig Watne har historisk vært en av de aller største på eneboliger i Norge, men de siste årene har boligbyggeren i stadig større grad konsentrert seg om prosjektmarkedet.
Nå ønsker de å ta tilbake en større andel av det såkalte EAT-markedet.
Annonse
Det skal de gjøre med hjelp av et nytt boligkonsept og et datterselskap som de har døpt Block Watne Fluks.
Boligkonseptet Fluks er utviklet sammen med Halogen og arkitektbyrådet Helen & Hard.
Målet er å bygge standardiserte boliger på målsøm, og ambisjonene er høye.
– I et marked på rundt 20 milliarder kroner, så er det med vårt navn og våre tradisjoner på eneboligmarkedet, mulig å nå en omsetning på en halv milliard i løpet av tre år. Nå handler det om å få i gang distribusjonsmønsteret og nok tømrere, så skal vi klare det, sier salgs- og markedssjef Bjørnar Tretterud i Block Watne.
Skal bygge bru mellom ferdighus og arkitekttegnet
Tanken bak Fluks er å gjøre det mulig for flere å få et designtilpasset hjem som tar posisjonen mellom ferdighus og et arkitekttegnet hus med fleksible moduler.
– Det er en boligtype som har fleksibilitet til å tilpasse seg menneskene som skal bo der, tomta den skal stå på og livsfasene som venter. Jeg har stor tro på at timingen er riktig for å skape en bru mellom arkitekttegnede hus og ferdighus, sier daglig leder i Block Watne Fluks, Janne Strandbråten.
Strandbråten, som har 27 års erfaring fra Blink Hus og ett år fra ABC-Hus, har ledet utviklingen av Fluks-konseptet det siste året. Hun tror det er fullt mulig å nå målet om en halv milliard i omsetning innen tre år.
– Ja, det tror jeg absolutt. Jeg tror det kommer til å ta markedet med storm, og jeg tror det kommer til å bli lettere å komme til målet på en god måte med den forutsigbare prosessen vi har, sier Strandbråten.
Jakter 45 pionerer
Konseptet lanseres for fullt mandag, og Block Watne Fluks søker nå 45 boligbyggere i Oslo-området som vil være med som pionerer.
– Fordelen til pionerene er at de får være med på noe som aldri er gjort innenfor hus tidligere. Vi ønsker å trigge de som vil være først ute, og så har vi noen kriterier som vi ser etter. Vi ønsker de som vil bygge og leve bærekraftig. Da håper vi å kunne allmenngjøre det å bygge grønne og bærekraftige hjem, sier Strandbråten.
– Men det er alltid en risiko knyttet til det å være først ute og bygge noe som aldri er bygd før?
– Bygge kan vi. Bygge har Block Watne gjort i over 90 år, så selve byggeprosessen er vi trygge på. Det vi skal utforske og utvikle spesielt nå er prosessen frem mot byggeriet. Den er vi trygge på, sier Janne Strandbråten.
– Dere snakket om digitalisering og moduler under internlanseringen. Vil det nye konseptet gi lavere byggekostnader og et billigere hus for kunden?
– Det har jeg stor tro på at vi skal klare. Vi skal ha færre mennesker som bygger husene, og vi skal ha kortere prosesser i alle ledd, sier Strandbråten og forklarer hva hun mener blir nøkkelen i første omgang:
– Først handler det om at veien mot å bygge skal bli godt innarbeidet og standardisert. Den må bli forutsigbar slik at man kan ta de riktige prioriteringene mye tidligere. Når man skriver under kontrakten, skal kunden ha forutsigbarhet i forhold til hvor lang tid byggesøknaden tar i kommunen, man veit hvor lang tid det tar å bygge, man veit hva det koster å bygge og man veit hvem som skal bygge. Derav får vi kostnadene ned. Men selvsagt har vi på sikt også tanker om å ta i bruk nyere teknologi i produksjonen, sier Strandbråten.